Σάββατο, Αυγούστου 26, 2006

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΟΜΣΚΙ
ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

O Noam Chomsky, έχει μιλήσει αρκετές φορές για τον πόλεμο στον Λίβανο, και για τα σημερινά διεθνή προβλήματα γενικότερα..

Προσωπικά, έμαθα τον Τσόμσκι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε ένα δικό του κείμενο ως θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Απο τότε, διαβάζω πάντα τις συνεντεύξεις του, και άλλοτε συμφωνώ με αυτά που λέει, άλλοτε όμως όχι..

Σήμερα, η «Ελευθεροτυπία» μας μεταφέρει μιά συνέντευξή του στην αγγλόφωνη Τουρκική εφημερίδα «The new Anatolian». Μπορείτε να την διαβάσετε στο site της «Ε», στο http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=71691084 .

Εμένα, «μου έμειναν» 2 σημεία:
1) Το πρώτο, είναι το σημείο της ερώτησης του δημοσιογράφου:

-Αντιλαμβάνομαι ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Λίβανο και τη Γάζα αποτελεί βασικό κομμάτι του σχεδίου Μπους για την αναμόρφωση της περιοχής - δηλαδή την επαναχάραξη των συνόρων που όρισε η συμφωνία Σάικς-Πικό το 1916.
«Αμφιβάλλω εάν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ακούσει για τη συμφωνία Σάικς-Πικό. Εχουν τα δικά τους σχέδια για την περιοχή. Πρωταρχική μεταξύ αυτών είναι η παραδοσιακή δέσμευση για έλεγχο των μεγαλύτερων ενεργειακών πηγών του κόσμου. Οσοι δεν συμβαδίζουν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν στόχοι ανατροπής ή επίθεσης. Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ιδίως σε όσους γνωρίζουν την ιστορία του περασμένου αιώνα (και την πιο παλιά)».

Προσέξτε, ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΕΔΩ : ενώ ο δημοσιογράφος «ερμηνεύει» τον πόλεμο σάν κομμάτι κάποιου «σχεδίου Μπούς» για επαναχάραξη των συνόρων που όρισε η συμφωνία Σάικς-Πικό, ο Τσόμσκι ...λέει άλλα! Δέν βάζει την «συμφωνία» ή «τα σύνορα» σε πρώτο ρόλο, αλλα ...τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ !

Αυτό, είναι πολύ ενδιαφέρον!

Σημαίνει κατ’ αρχήν, πως ο πόλεμος ΔΕΝ είχε σάν στόχο «τη Χεζμπολάχ», αλλα «την Ενέργεια»! Δηλαδή, το Ισραήλ ΔΕΝ εισέβαλλε στον Λίβανο «για να αυτοπροστατευθεί απο τους πυραύλους της Χεζμπολλάχ», αλλα γιατι η εισβολή εξυπηρετεί ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΛΑΝΑ!

Αυτό, το υποπτευόμουν κι’ εγώ, αλλα είναι άλλο να το υποπτεύεσαι και άλλο να το αποδεικνύεις! Κι' ΑΚΟΜΑ, ομολογώ, ΔΕΝ έχω βρεί «τη σύνδεση» του πολέμου με τα Ενεργειακά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας.. Ο Τσόμσκι, δείχνει ΝΑ ΞΕΡΕΙ αυτή τη «σύνδεση», αλλα δυστυχώς ΔΕΝ μας το εξηγεί ξεκάθαρα, μιλάει γενικόλογα, και μας αφήνει να ψάξουμε μόνοι μας να βρούμε τις διασυνδέσεις του ενός με το άλλο... Αλλά ( μεταξύ μας !), αυτό ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, έως ακατόρθωτο για εμένα, τον απλό πολίτη, που δέν έχω «πληροφόρηση απο πρώτο χέρι» απο πολιτικούς γνωστούς κλπ...

( ..Ώπα! Μού ‘ρθε τώρα η ιδέα, να πήγαινα σε έναν βουλευτή, και να τον ρώταγα να μου εξηγήσει εκείνος το θέμα! Τί λέτε; Θα μου έλεγε την αλήθεια; Ή θα άκουγα πάλι τις γνωστές ανοησίες.... Αλλά, για σταθήτε!
ΤΙ ΣΟΪ «ΠΟΛΙΤΗΣ» ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, ΟΤΑΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ» ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ! Δέν είναι «το ύψιστο καθήκον!» του πολιτικού, αυτού του είδους η ενημέρωση του πολίτη; ...Μμμμμ.... Αρχίζω να σκέφτομαι ΣΟΒΑΡΑ να το κάνω!!!!! Να πάω να τους χτυπήσω την πόρτα, και να δώ τί θα μου πούν!!! )

2) το δεύτερο σημείο, είναι η αληθινή «ταυτότητα» της Χεζμπολάχ. Προσέξτε:

-Πιστεύετε ότι το Ιράν και η Συρία ήταν πίσω από αυτόν τον πόλεμο, όπως είπε ο Μπους;
«Εικάζεται γενικώς ότι αυτές οι δύο χώρες έδωσαν τουλάχιστον την έγκρισή τους για την επίθεση της 12ης Ιουλίου εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα. Ωστόσο πολλοί από τους πιο σοβαρούς αναλυτές της Χεζμπολάχ και του Ιράν έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η Χεζμπολάχ ενεργεί με δική της πρωτοβουλία».

Ούπς! «Εικάζεται..» λέει, η σχέση της Χεζμπολάχ με το Ιράν!! Ενώ «οι σοβαροί..» συμπεραίνουν πως η Χεζμπολάχ ενεργεί με δική της πρωτοβουλία!!!!!!!

Δέν είναι ενδιαφέρον;;

ΓΙΑΤΙ ο Τσόμσκι να θέλει να μας πείσει πως η Χεζμπολάχ είναι «άσχετη» με το Ιράν; Μήπως επειδή ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, στοχεύοντας στη δικαιολόγηση ενός αυριανού πολέμου κατά του Ιράν;
Ή μήπως, επειδή ...όντως έτσι είναι, η Χεζμπολάχ ΔΕΝ κατευθύνεται απο το Ιράν!!
Αλλα τότε ...ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ κατευθύνεται;;
Είναι εντελώς ΑΥΤΟΝΟΜΗ, όπως είπε ο Τσόμσκι, ή συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο;

Πέμπτη, Αυγούστου 24, 2006

ΠΡΟΚΡΙΣΗ !!!!
ΑΕΚ – ΧΑΡΤΣ 3-0



Μπράβο στον Ντέμη Νικολαϊδη, και σε όλους τους παίκτες που μας έδωσαν αυτή τη χαρά!

Τετάρτη, Αυγούστου 23, 2006

CHARLES KRAUTHAMMER
..ΚΑΙ.. ΑΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ
( ΕΔΩ, ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ.. )
ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...



Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε, αγωνίζομαι τον τελευταίο καιρό ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ έγινε ότι έγινε στον Λίβανο, και ακόμα ΔΕΝ το έχω καταφέρει, εξακολουθώ να ψάχνω σε οποιαδήποτε κατεύθυνση μου προκύπτει καθημερινά..

Χτές, η «αποκάλυψη της ημέρας», ήταν η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΣΑΠΟΓΑ στην «Ελευθεροτυπία». Εκεί, διάβασα για κάποιον Κραουτχάμμερ, νεοσυντηρητικό. Σήμερα, έψαξα στο Ίντερνετ για να βρώ περισσότερα γι’αυτόν, και τον ισχυρισμό του πως «η αποτυχία του Ισραήλ, μπορεί να φέρει κρίση στη σχέση του με τις ΗΠΑ..». Αυτός ο ισχυρισμός, μου φάνηκε έτσι όπως τον πρωτοδιάβασα, σάν να έχει ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ σάν «απειλή» προς την κυβέρνηση του Ισραήλ.. Γιαυτό έψαξα για τον Κραουτχάμερ.

Αυτά που βρήκα, μου έδειξαν ότι μάλλον ΕΓΩ «παρεξήγησα» το πνεύμα των δηλώσεών του, ότι βιάστηκα να τους δώσω μιά διάσταση που ΔΕΝ είχαν στο κείμενο του κ. Τσαπόγα ( ή Τσάπογα; Ή Τσαπογά;; Δέν τον ξέρω τον άνθρωπο, άν διαβάζει αυτές τις γραμμές κάποιος που τον ξέρει, ας με συγχωρήσει για τον πιθανώς λαθεμένο τονισμό... ). Αυτό, είναι πάντα θλιβερό, να το διαπιστώνεις... Αλλά, άν θέλω να βρώ τελικά «την αλήθεια», θα πρέπει να περάσω απο πολλές τέτοιες προσωπικές ήττες και σφαλιάρες, αυτό το ξέρω καλά...

Σήμερα λοιπόν, έχω να σας πώ τα εξής:
1) Ζητώ συγνώμη, για οποιαδήποτε «παρερμηνεία» της ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΣΑΠΟΓΑ εκ μέρους μου. Διαβάστε την μόνοι σας, προσέξτε την, και ΜΗ βιάζεστε να συμφωνήσετε με τα δικά μου σχόλια, που την ακολουθούν...
2) ΟΛΑ τα κείμενα του CHARLES KRAUTHAMMER βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.jewishworldreview.com/cols/krauthammer1.asp . Η επίμαχη φράση είναι στο κείμενο "Could a Hezbollah win destroy US-Israel relations", ενώ και η βιογραφία του στη wikipedia ( http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Krauthammer ) αξίζει τον κόπο, για να την διαβάσετε..

Οι εντυπώσεις μου τώρα, πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως:
1) Ο Krauthammer, είναι επίσης βραβευμένος με ‘Πούλιτζερ’, όπως ο Χέρς ( που αποκάλυψε πως το Ισραήλ είχε προετοιμάσει τον πόλεμο πρίν τις απαγωγές.. )
2) Ο Krauthammer, κατάγεται επίσης απο Jewish family, όπως ο Χέρς...
3) Οι «νεοσυντηρητικοί» και οι «ρεαλιστές», είναι 2 απο τις διάφορες «τάσεις αναλυτών» της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχουν κι’ άλλες: οι «απομονωτιστές» πχ, κλπ. Οι ομάδες αυτές είναι προφανώς σε σύγκρουση αλλα και σε συνεργασία η μία με την άλλη, με στόχο την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών συμφερόντων, και ΔΕΝ έχουμε να κάνουμε με «καλούς» και «κακούς» εδώ, όπως εγώ παρερμήνευσα τη διάσταση ανάμεσα στους «ρεαλιστές» και τους «νεοσυντηρητικούς»! Έτσι, νιώθω τώρα σάν ...βρεγμένη γάτα, και αισθάνομαι ότι μάλλον ήρθε ο καιρός ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΩ ΚΙ’ ΕΓΩ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...

Ως εδώ λοιπόν, έχω φάει ήδη δύο «γροθιές αναξιοπιστίας»!
Βρήκα όμως και ..2 «ΠΟΝΗΡΑ» ΣΗΜΕΙΑ, που νομίζω πως αξίζει τον κόπο να τα προσέξετε κι’ εσείς:
1) Το πρώτο, είναι στο κείμενό του «Lebanon: the only exit strategy», στο οποίο λέει πως όλοι ήθελαν την εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ, αλλα ποιός θα αναλάμβανε να την κάνει; Απολαύστε τον: «...And Israel could not act out of the blue because it would immediately have been branded the aggressor and forced to retreat.
Hence the golden, unprecedented opportunity. Hezbollah makes a fatal mistake. It crosses the U.N.-delineated international frontier to attack Israel, kill soldiers and take hostages. This aggression is so naked that even Russia joins in the Group of Eight summit communique blaming Hezbollah for the violence and calling for the restoration of Lebanese sovereignty in the south


Γιά προσέξτε λοιπόν: μιλάει για «GOLDEN, UNPRECEDENTED opportynity..»!!! Τί θα πεί αυτό; Ότι, η Χεζμπολάχ τους έδωσε ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ την ευκαιρία!! Δέν έρχεται σε πλήρη αντίθεση αυτό, με τους ισχυρισμούς του Χέρς;;;;; Θυμίζω, ότι ο Χέρς είπε πως η Χεζμπολάχ έκανε κάθε δίμηνο επεισόδια στη μεθόριο, και "ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΟ ΠΩΣ ΘΑ" τους έδινε την αφορμή για να υλοποιήσουν τα προκαθορισμένα πολεμικά σχέδια. Ο Krauthammer αντίθετα, λέει πως η Χεζμπολάχ ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ τους έδωσε τη «χρυσή ευκαιρία»!!! Δύο αρθρογράφοι βραβευμένοι με ‘Πούλιτζερ’, ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ !!

2) Δεύτερο σημείο: η πρόβλεψή του ότι η Κοντολίζα ...δυστυχώς, θα φέρει την ειρήνευση, ενώ ΔΕΝ πρέπει..! «..And will Secretary of State Condoleezza Rice's upcoming peace trip to the Middle East force a premature cease-fire that spares her the humiliation of coming home empty-handed but prevents precisely the kind of decisive military outcome that would secure the interests of Israel, Lebanon, the moderate Arabs and the West?» Νάτος λοιπόν, που όντως είναι σε αντίθετο δρόμο σκέψης απο την Κοντολίζα, όπως γράφει στην ανάλυσή του ο κ.Τσαπόγας..

Τελικά, τί συμβαίνει στην Αμερική με τους "νεο-συντηρητικούς";;
Πού το πάνε;
Διαβάστε τη βιογραφία του Krauthammer στη wikipedia ! Θα δείτε, ότι όντως, κάτι δέν πάει καλά με αυτούς!...

Τρίτη, Αυγούστου 22, 2006

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΣΑΠΟΓΑ
Η ΠΙΟ ΒΑΘΕΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ,
ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ



Η ανάλυση του Κώστα Τσαπόγα, στην «Ελευθεροτυπία» της Δευτέρας 21/8/06 , είναι ότι ΒΑΘΥΤΕΡΟ έχω διαβάσει ως τώρα για τον πόλεμο στον Λίβανο! Με εντυπωσίασε τόσο πολύ μάλιστα αυτό το κείμενο, που σας το παραθέτω εδώ ολόκληρο, αντί να βάλω το link στην ιστοσελίδα της «Ε» που επίσης το έχει (http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=88776380 ).

Η «Ελευθεροτυπία», αυτές τις μέρες ‘δίνει ρέστα!’ στην ενημέρωσή μας για τον πόλεμο. Έχω τη γνώμη, ότι όποιος Έλληνας ΔΕΝ διαβάζει «Ε» αυτό τον καιρό, χάνει πάρα πολλά! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι άλλες εφημερίδες δέν «συνεισφέρουν» στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τί ακριβώς γίνεται στο Ισραήλ.

Διαβάστε λοιπόν πρώτα την «ανάλυση Τσαπόγα», και μετά απ’ αυτήν, προσέξτε και τις ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ. Οδηγούν τη σκέψη στον σωστό δρόμο, μέσα απο «περίεργες διαπιστώσεις!», που ξεφεύγουν απο την γενική ιδέα της κοινής γνώμης, εδώ στην Ελλάδα!


Νέα ήττα της νεοσυντηρητικής διεθνούς

Αμερικανικός εμφύλιος ο πόλεμος στον Λίβανο

Του ΚΩΣΤΑ Γ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ακολουθώντας την κλασική ψυχροπολεμική προσέγγιση, ο πόλεμος στον Λίβανο πράγματι μπορεί να θεωρηθεί, όπως κατά κόρον έχει αναλυθεί, ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων ανάμεσα στις ΗΠΑ από τη μία πλευρά και στη Συρία και το Ιράν από την άλλη. Το σφάλμα στην προσέγγιση αυτή δεν αφορά το κατά πόσο πρόκειται για πόλεμο δι' αντιπροσώπων, κάτι που όντως ισχύει, αλλά το ποιοι είναι οι αντιπροσωπευόμενοι. Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται περί ενός εμφυλίου πολέμου που, όπως όλοι οι εμφύλιοι, είναι σκληρότερος και αιματηρότερος.

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι το κατά πόσον από τον πόλεμο στον Λίβανο βγήκε κερδισμένο το Ισραήλ ή η Χεζμπολάχ, αλλά αν στον εμφύλιο των ΗΠΑ βγήκαν κερδισμένοι οι νεοσυντηρητικοί ή οι ρεαλιστές. Διότι αυτοί που στην πραγματικότητα πολεμούσαν δι' αντιπροσώπων στη Μέση Ανατολή ήταν η συσπειρωμένη γύρω από την «emminence grise» της Ουάσιγκτον, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, δράκα των νεοσυντηρητικών ιδεολόγων και η εκπροσωπούμενη από την υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ψυχραιμότερη ομάδα των ρεαλιστών.

Μετά την ολέθρια για τη θεωρία τους περί «δημιουργικής καταστροφής» πορεία των πολέμων στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν, οι νεοσυντηρητικοί έχασαν τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής που τους χάρισε η 11η Σεπτεμβρίου και έμειναν να παρακολουθούν αφρίζοντας την επικυρούμενη διά του διορισμού της Κοντολίζας Ράις στο υπουργείο Εξωτερικών ενίσχυση των ρεαλιστών. Οι νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε άτακτη υποχώρηση, χάνοντας από τις τάξεις τους ακόμα και σημαντικά στελέχη που αλλαξοπίστησαν, όπως ο Φουκουγιάμα, ο οποίος κατέληξε να παρομοιάζεται ειρωνικά με τον απόστολο Παύλο, πρώην Σαούλ, που συνάντησε την Αποκάλυψη στον δρόμο προς τη Δαμασκό.

Οσοι αντιμετώπιζαν συγκαταβατικά και χαιρέκακα την παρέα των Φέιθ, Περλ, Κρίστολ και Κάγκαν ξεχνούσαν ότι δεν είναι μόνοι, όπως και η νεοσυντηρητική ιδεολογική προσέγγιση δεν περιορίζεται στον χώρο της συντηρητικής Δεξιάς, ούτε έχει γεωγραφικά όρια στις ΗΠΑ. Βασίστηκε άλλωστε στην ιδεολογία του παλαιού ισραηλινού κόμματος «Λικούντ» και μάλιστα της πλέον συντηρητικής πτέρυγάς του. Ακόμα και στην αφρίζουσα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ Ελλάδα, τα νεοσυντηρητικά ιδεολογήματα ξεπηδούν συχνά, ανεξαρτήτως κομματικού πλαισίου, όπως φαίνεται από την υποστήριξη ισραηλινής μεθοδολογίας πειρατικών προσεγγίσεων στην ελληνική εξωτερική πολιτική, που βρίσκουν ευκαιρία να αρθρωθούν σε περιόδους έντασης, όπως το τελευταίο ελληνο-τουρκικό επεισόδιο στην Κάρπαθο.

Για τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς νεοσυντηρητικούς, η ανάγκη αναγέννησης από τις στάχτες τους έγινε πολύ επιτακτικότερη από τη φρίκη που τους προκαλεί η σταδιακή επιτυχία της Κοντολίζας Ράις και των ρεαλιστών στο να ανοίξουν για πρώτη φορά ένα παράθυρο απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, με Δούρειο Ιππο την ανάγκη κάποιας συνεννόησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η πλέον παταγώδης αποτυχία της νεοσυντηρητικής πολιτικής: η εισβολή στο Ιράκ.

Ακόμα χειρότερα, όπως γράφει ο Ρίτσαρντ Περλ, «στις 31 Μαΐου, η κυβέρνηση προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πώς γίνεται ο Μπους, ο οποίος ορκίστηκε πως στη δική του βάρδια "τα χειρότερα όπλα δεν πρόκειται να πέσουν στα χειρότερα χέρια", επέλεξε μια τέτοια άδοξη υποχώρηση;».

Παρόμοια φρίκη πρέπει να είχαν αισθανθεί οι πρόδρομοί τους όταν ο γνωστότερος εκπρόσωπος της ρεαλιστικής σχολής στις ΗΠΑ, ο Χένρι Κίσινγκερ, είχε καταφέρει να οδηγήσει τον τότε πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, στο άνοιγμα των σχέσεων με την Κίνα.

Για την εξουδετέρωση του κινδύνου, αυτή τη φορά δεν κρίθηκε πρόσφορη η αναζήτηση «σκελετών στο ντουλάπι» τύπου Ουότεργκεϊτ. Αποτελεσματικότερη κρίθηκε η κινητοποίηση της νεοσυντηρητικής διεθνούς και ειδικά του ισραηλινού πυρήνα της, που συμμεριζόταν απολύτως την αποστροφή απέναντι στην προσέγγιση του αρχετυπικού εχθρού (Ιράν), ενώ επιπλέον αντιμετώπιζε και αυτός τη δική του «φρίκη»: την απόφαση της νέας κυβέρνησης Ολμερτ να προχωρήσει σε κάποιου είδους αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη, όπως είχε γίνει πέρυσι στη Λωρίδα της Γάζας, ξεφουσκώνοντας έτσι τα οράματα ενός μείζονος Ισραήλ.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Αμίρ Περέτζ, εκφράζει πραγματική πικρία, όταν ισχυρίζεται ότι παραπλανήθηκε από τους στρατιωτικούς, έστω και αν εκείνος επέλεξε να αγνοήσει τη φωνή των ρεαλιστών στο επιτελείο του. Εκμεταλλευόμενοι την απειρία της ισραηλινής κυβέρνησης, την αφέλεια του Ολμερτ και του Περέτζ περί τα στρατιωτικά και την ανάγκη ενός πρωθυπουργού και ενός υπουργού Αμυνας που, για πρώτη φορά στο Ισραήλ, δεν έχουν στρατιωτικό υπόβαθρο να αποδείξουν ότι έχουν το σθένος να υπερασπιστούν τη χώρα, κατάφεραν να τους παρασύρουν σε μια γνήσιας νεοσυντηρητικής σύλληψης περιπέτεια «δημιουργικής καταστροφής» που, αν πετύχαινε, θα αποκαθιστούσε τη θέση των νεοσυντηρητικών ως απόλυτων διαμορφωτών της αμερικανικής πολιτικής, θα κλιμακωνόταν σε ευθεία σύγκρουση με τη Συρία και το Ιράν ή, τουλάχιστον, θα καθιστούσε αδιανόητη κάθε προσέγγιση Ουάσιγκτον - Τεχεράνης. Θα έβαζε επίσης τέλος στις «αηδίες» περί αποχώρησης του Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη.

Οπως όλες οι μέχρι τώρα ιδεολογικά φορτισμένες συλλήψεις των νεοσυντηρητικών, το σχέδιο σκόνταψε στην επαφή του με την πραγματικότητα. Πρώτο συστατικό της πραγματικότητας αυτής, το απρόσμενο σθένος της Χεζμπολάχ απέναντι στην τροφοδοτούμενη με συνεχή εφοδιασμό οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ ισραηλινή επίθεση. Δεύτερο, η εξίσου απρόσμενη επιτυχία των χειρισμών της Κοντολίζας Ράις και των ρεαλιστών, παρά τις αμέτρητες τρικλοποδιές και προβοκάτσιες.

Ακόμα και ο φαινομενικά εντελώς αψυχολόγητος ισραηλινός βομβαρδισμός της Κανά με τα δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων δεν είχε μόνιμο αποτέλεσμα. Αν και έγινε την κρισιμότερη στιγμή, όταν η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ξεκινούσε τη δεύτερη και αποφασιστική περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, αν και την ανάγκασε να τη διακόψει, καθώς ήταν αδύνατον να επισκεφθεί τη Βηρυτό και οποιαδήποτε αραβική πρωτεύουσα μέσα στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί, δεν μπόρεσε να αποτρέψει το τελικό αποτέλεσμα, την αποκλιμάκωση μέσω ΟΗΕ, αν και την καθυστέρησε σημαντικά.

Δικαιολογημένη είναι λοιπόν η οργή των νεοσυντηρητικών στις ΗΠΑ. Ο κατ' εξοχήν εκφραστής τους, Τσαρλς Κραουτχάμερ, μιλά για τη «χαμένη στιγμή του Ισραήλ» και καταγγέλλει ότι «οι Ισραηλινοί ηγέτες (που αποδέχθηκαν τον συμβιβασμό του ΟΗΕ) φαίνεται να μην κατανοούν πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί μια αποτυχημένη επιχείρηση στον Λίβανο για τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ» και τονίζει ότι καταστρέφεται η εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον (δηλαδή των νεοσυντηρητικών) προς το Ισραήλ.

Χάνοντας άλλη μία μάχη, οι νεοσυντηρητικοί είναι φυσικό να γκρινιάζουν. Ομως η μάχη δεν είναι ο πόλεμος και έχουν επιδείξει κατ' επανάληψη την ικανότητα να αναγεννώνται σχεδόν από τη στάχτη τους. Και τη στιγμή που η βία, η καταστροφή και η προβοκάτσια είναι βασικά στοιχεία της ιδεολογίας τους, μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο δεν σημαίνει και πολλά. Διότι ο εμφύλιος στην Ουάσιγκτον δεν σταματά με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/08/2006


Λοιπόν...


Προσέξτε τώρα, τα εξής σημεία:
1) ο κ. Τσαπόγας, αντιμετωπίζει τον πόλεμο σάν μάχη 2 «πιονιών», στα πλαίσια μιάς ευρύτερης «σκακιστικής παρτίδας», που παίζεται απο 2 ΑΛΛΟΥΣ «παίκτες»! Όμως, μας τονίζει ο ίδιος, ότι «οι παίκτες» ΔΕΝ είναι οι ΗΠΑ απο τη μιά μεριά, και το Ιράν με τη Συρία απο την άλλη! Αλλά είναι η ΗΠΑ, εναντίον ....της ΗΠΑ!!!!! Δέν διστάζει μάλιστα, να χαρακτηρίσει τον πόλεμο αυτόν, ως ...«ΕΜΦΥΛΙΟ, των Αμερικανών»!!!!


2) Με αυτά που λέει, θα πρέπει ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ την ιδέα μας περι των «κακών Αμερικάνων, που υποστηρίζουν το Ισραήλ!», διότι ...είναι ΟΙ ΜΙΣΟΙ Αμερικάνοι τέτοιοι ( οι «νεοσυντηρητικοί»!), αλλα υπάρχουν και οι άλλοι μισοί που ...είναι ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στο Ισραήλ ( οι «ρεαλιστές»!).


3) Προσέξτε ΠΟΙΟΣ είναι ο «κύριος εκπρόσωπος» των ....’καλών!’ Αμερικάνων, δηλαδή των «ρεαλιστών»: η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις!!!!! Θυμάστε πόση ΧΟΛΗ έχουν στάξει οι Ελληνικές εφημερίδες κατά της Κοντολίζας, ότι «απέτυχε να φέρει την ειρήνη» κλπ;; Πόση ΕΙΡΩΝΕΙΑ είχε πέσει, για τα ταξίδια της στο Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος; Και όμως, να που ΤΩΡΑ, ο κ. Τσαπόγας μας πληροφορεί ότι ...η Κοντολίζα ΠΕΤΥΧΕ, και ΑΥΤΗ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ !!!


4) Η οποία ειρήνευση, αποτελεί κατα τον κ. Τσαπόγα ΗΤΤΑ των «νεοσυντηρητικών»! Άρα, η ‘κακιά Αμερική’ ΔΕΝ είναι ‘πανίσχυρη!’ πλέον, και ΔΕΝ ‘διαφεντεύει τον κόσμο’, όπως γουστάρει! Υπάρχει η Κοντολίζα και οι «ρεαλιστές», που της αντιτίθενται!!


5) Μιά Κοντολίζα μάλιστα, που ...ανοίγει παράθυρο επικοινωνίας με το Ιράν και τη Συρία!! ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ, δέν είναι κάτι απλό, και δευτερεύον!


6) ..και ο Φουκουγιάμα - "Απόστολος Παύλος" !!;;; Τί σας λέει;; Θεωρείτε 'ατυχή' την παρομοίωση;

7) Προσέξτε και το τί γράφεται πως λέει ο κ. Κραουτχάμερ, στο τέλος του κειμένου: πως, η αποδοχή της ειρήνευσης απειλεί να διαλύσει τη σχέση Ισραήλ – ΗΠΑ !! Αυτό, είναι σάν να λέει πως η σημερινή ηγεσία του Ισραήλ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ απο το «Ισραηλινό λόμπυ των ΗΠΑ»!


8) Δέν είναι εντυπωσιακά, ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΚΑ γεγονότα αυτά, άν ο κ. Τσαπόγας έχει δίκιο;;

Για το τέλος δέ, σας έχω επιφυλάξει και ένα ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ ΤΕΣΤ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, για να δείτε άν έχετε «εμπεδόσει» καλά το μάθημα του κ.Τσαπόγα :
->>> ΠΟΙΟΥΣ εννοεί, όταν λέει ότι ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «...τα νεοσυντηρητικά ιδεολογήματα ξεπηδούν συχνά, ανεξαρτήτως κομματικού πλαισίου, όπως φαίνεται από την υποστήριξη ισραηλινής μεθοδολογίας πειρατικών προσεγγίσεων στην ελληνική εξωτερική πολιτική, που βρίσκουν ευκαιρία να αρθρωθούν σε περιόδους έντασης, όπως το τελευταίο ελληνο-τουρκικό επεισόδιο στην Κάρπαθο.» ;;;;;
Το βρήκατε; Άν όχι, ξαναδιαβάστε το κείμενο, και σκεφτήτε καλύτερα.. Μήν επιμένετε, εγώ ΔΕΝ πρόκειται να σας το αποκαλύψω εδώ, έτσι εύκολα!...

Τέλος, ΜΗ νομίσετε ότι ο κ. Τσαπόγας τα εξηγεί ΟΛΑ, πλήρως!.. «Προσεγγίζει» την αλήθεια περισσότερο απο κάθε άλλον, αλλα κι’ αυτός ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ «να πεί τα πράγματα με το όνομά τους», 100%...

Αυτό, ...είναι δική μου δουλειά ( !! ) και θα το μάθετε μέσα απο τη συνέχεια του Μυθιστορήματος «ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ», που άρχισα να γράφω εδώ, για σάς...

Γιατι, απ' ότι φαίνεται, ζούμε στην εποχή του "τί κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια", στην οποία οι πολιτικοί λένε "δέν ξέρω!", περιμένοντας απο εμάς τους πολίτες να καταλάβουμε το αυτονόητο...

Δευτέρα, Αυγούστου 21, 2006

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
ΚΑΙ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ




Σε όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν σε βάθος για τον πόλεμο του Ισραήλ στον Λίβανο, συνιστώ θερμά το περιοδικό «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ», τεύχος Αυγούστου 2006.

Θα βρήτε σ’ αυτό, ΠΟΛΥΣΕΛΙΔΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον πόλεμο, και ειδικές πληροφορίες για το στρατιωτικό του σκέλος. Επίσης, διάφορα άρθρα με αναλύσεις και προβλέψεις για τον πόλεμο και την εξέλιξή του, απο τα οποία άλλα εξηγούν την οπτική των Ισραηλινών, και άλλα των αντιπάλων τους.

Με εντυπωσίασε δέ το γεγονός, ότι ενώ το περιοδικό κυκλοφόρησε ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, εν τούτοις προβλέπει με ακρίβεια την εξέλιξή του!!

Βέβαια, έχω την εντύπωση πως η πραγματικότητα είναι ακόμα πιό σύνθετη και βαθύτερη απ’ όσα αποκαλύπτει το περιοδικό. Όμως, το «βάθος» μήν περιμένετε να το βρήτε γραμμένο πουθενά, επειδή ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ. Έτσι, κάθε σοβαρό περιοδικό περιορίζεται αναγκαστικά σε σχόλια που να βασίζονται σε στοιχεία. Αλλιώς, θα μπορούσατε να το θεωρήσετε ότι σας λέει «παραμύθια», ή «θεωρίες συνωμοσίας!».. Η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» λοιπόν, βασίζεται σε στοιχεία, και δέν ξεφεύγει απο τις γραμμές της σωστής ενημέρωσης.

Θα το βρήτε στα περίπτερα, κοστίζει 5,5 € αλλα «αξίζει» πολύ-πολύ περισσότερο!

2 ΝΕΑ COMMENTS ΜΟΥ,
ΣΤΟ doncat


Απο χθές Κυριακή 20/8/06, άλλα 2 σχόλιά μου βρίσκονται στο http://doncat.blogspot.com/ , του κ. Νίκου Δήμου.

Και τα δύο, είναι στο κείμενό του «One night in Athens», στο οποίο σχολιάζω την ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ ! Τα σχόλιά μου, είναι απο την 97η θέση μέχρι την 110 περίπου, ανάμεσα στα 117 σχόλια που έχει το κείμενο του κ. Ν.Δ. μέχρι αυτή τη στιγμή...

Αντιγράφω τα 2 σχόλια, εδώ:

1)
Philosoph21 said..
“..Πριν 60 χρόνια και τα Πατήσια άλλωστε ήταν μετά το Κολωνάκι. Και πριν 40, μαζί με την Κυψέλη, θερμοκοιτίδες της μεσαίας αστικής τάξης. Που τα τελευταία 25 χρόβια "κυνηγήθηκε" άγρια από ορισμένους….”

Χαίρομαι, που μου δίνεις την ευκαιρία να εκφράσω ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ για την, κατα τη γνώμη μου, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΩΚΙΩΝΟΣ ΝΕΓΡΗ, απο δύο παράγοντες:
Πρώτον, απο τις μεγάλες δυόροφες και τριώροφες καφετέριες-μπάρ, που «μαντρώνουν» τον κόσμο μέσα, ενώ κάποτε κάθονταν όλοι ΕΞΩ, και η πλατεία είχε ΖΩΗ, ενώ τώρα αργοπεθαίνει..

Και δεύτερον, απο την επιδρομή ενός πολιτικού, που ΔΙΕΛΥΣΕ τη ζωή μου, όσο κανένας άλλος δέν μπόρεσε! Του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, ως Δήμαρχος Αθηναίων «έφραξε» τον χώρο των μαγαζιών με το γνωστό του κάγκελο, και απαγόρευσε να βάζουν τραπεζάκια κάτω απ’ τα δέντρα.

Σ’ εκείνα τα τραπεζάκια, πέρασα όλα μου τα νειάτα. Επειδή είμαι μοναχικός τύπος, έβρισκα πάντα ένα τραπεζάκι απόμερο, κάτω απο κάποιο δέντρο, και διάβαζα την εφημερίδα μου, ή κανένα βιβλίο, καθημερινά!.. Τώρα, δέν τολμώ να πάω στην πλατεία να το κάνω αυτό! Γιατι ο περιορισμένος εξωτερικός χώρος των μαγαζιών δέν μου δίνει την απαραίτητη απομόνωση, και ο εσωτερικός τους χώρος ..δέν μου κάνει, γιατι θέλω να βλέπω και κόσμο, να είμαι έξω στην πλατεία, να παίρνω και μιά ανάσα απ’ το διάβασμα, ώστε να γίνεται πιό ευχάριστο!

Ο κ. Αβραμόπουλος, πήγε «να βάλει τάξη» στο παλιό δήθεν-«άναρχο χάος» της πλατείας, και τελικά τη σκότωσε! ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΣΑ, μέχρι τη στιγμή που τον είδα στην τηλεόραση να ρίχνει εκείνη την αξέχαστη «ζεμπεκιά!» στην Ελβετία, όταν πήραμε τους Ολυμπιακούς αγώνες! Με συγκίνησε τόσο τότε, που του συγχώρησα το έγκλημά του στη Φωκίωνος..

Άν κανένας πολιτικός διαβάζει αυτές τις γραμμές, τον παρακαλώ να συζητήσει το θέμα! Να αφήσουν τα μαγαζιά να καλύψουν ξανά τον χώρο της πλατείας, ώστε να μπορούμε να αράξουμε στα δέντρα να ανασάνουμε!
Όποιος μου κάνει τέτοιο «ρουσφέτι», να μου ξαναδόσει εκείνη την παλιά, άναρχη και γεμάτη κόσμο Φωκίωνος, έχει την ψήφο μου για όλη μου τη ζωή!


2)

philosoph21 είπε:
«..Παγκάκια δεν έχει η Φωκίωνος για να κάτσεις (έχω χρόνια να περάσω);»

Έχει, αλλα μιά καλή έξοδος θέλει και τον φραπέ της!
Πίνεται στο παγκάκι;;

Πάντως, βλέπω έχεις πολύ καλή ενημέρωση για τη γειτονιά μου, και καλή γνώμη. Αυτό, με ευχαριστεί!

Να πώ με την ευκαιρία κι’ ένα καλό για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι έκανε στην πλατεία Αμερικής το ...αντίθετο απο την καταστροφή στη Φωκίωνος! Κυριολεκτικά την «αναγέννησε», και καθημερινά είναι γεμάτη κόσμο, και παιδιά. Πρίν απ’ αυτόν, η πλατεία ήταν ένα άθλιο αίσχος στο οποίο κανένας δέν πλησίαζε..

Η Καραμανλάκη είναι γνωστό «στέκι» της περιοχής, στον Άγιο Νικόλαο αποφεύγω να πηγαίνω, γιατι κάποτε στενοχώρησα εκεί μιά δεσποινίδα...

Είναι αλήθεια πάντως, πως μιά κοπέλλα μπορεί να περπατήσει μόνη της χωρίς πρόβλημα εδώ, οποιαδήποτε ώρα.. Οι Αλβανοί δέν πειράζουν ( τσακώνονται μόνο μεταξύ τους! ), οι Ρώσσοι είναι «κύριοι», και οι μαύροι τα καλύτερα παιδιά!

Κυριακή, Αυγούστου 20, 2006

ΕΦΙΑΛΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
ΜΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ



Δευτέρα βράδυ, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, ξέμεινα μόνος στην καφετέρια διαβάζοντας «Ελευθεροτυπία».
----------------------------------------------------------
Φύγανε σχεδόν 3 ώρες, περασμένα μεσάνυχτα πιά, κι’ ακόμα ήμουνα σκυφτός πάνω στην εφημερίδα, αναζητώντας τις λεπτομέρειες που θα με οδηγούσαν να καταλάβω το ΓΙΑΤΙ έγινε τελικά όλο το μακελειό στον Λίβανο. Διάβασα λέξη προς λέξη την απόφαση 1701 του Συμβούλιου Ασφαλείας, το σχόλιο της «Ντόϊτσε Βέλλε» γι’ αυτήν, τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τις δηλώσεις του αρχηγού της Χεζμπολάχ, το «ύποπτο σενάριο» του Αμερικανού δημοσιογράφου βραβευμένου με «Πούλιτζερ», και, και, και...

Και, ακόμα άκρη δέν έβγαινε!
Είχα «βουλιάξει» πιά στην εφημερίδα, δέν έβλεπα τίποτα άλλο τριγύρω μου, όταν ξαφνικά, με ξύπνησε απότομα μιά φωνή:
_ «Γειά» !
_ «Έεεε ..;», σήκωσα τα μάτια μου ξαφνιασμένος, και είδα έναν άγνωστο άντρα να στέκεται όρθιος μπροστά στο τραπέζι μου. Ήτανε φτωχικά ντυμένος, φόραγε ένα γκρί σακκάκι απλό, και είχε άσπρα κοντά μαλλιά, γυαλάκια και ύφος διανοούμενου.
_ «Ντάν Χαλούτζ!..», μου συστήθηκε, «..μου επιτρέπεις, να καθήσω;»
_ «Χα....λούτζ;;;», είπα κατάπληκτος, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τί συνέβαινε.

_ «Ναί !..», είπε, «..είμαι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ..», και κάθησε στο τραπέζι μου. Κοίταξα τριγύρω έντρομος, η καφετέρια ήτανε σχεδόν άδεια, κανένας δέν φαινότανε να προσέχει τί συνέβαινε εκείνη τη στιγμή. Οι θαμώνες ήταν οι γνωστές φυσιογνωμίες, κανένας πράκτορας της Μοσάντ, κανένας περίεργος δημοσιογράφος νά ‘χει στήσει αυτί παραδίπλα, τίποτα: μιά συνηθισμένη, ρουτινιάρικη βραδυά στην καφετέρια, όπως πάντα.. Ο άνθρωπος απέναντί μου, με κοίταζε καταλαβαίνοντας την αμηχανία μου.
_ «Σου φαίνεται παράξενο, που είμαι εδώ, έτσι;», είπε. « ..Κι’ όμως, δέν θά ‘πρεπε! Εσύ δέν έγραψες το «κείμενο για τον Ισραηλινό στρατιώτη», στο blog του Νίκου Δήμου;»
_ «ν..ναί..», δαγκώθηκα φοβισμένος. ( Τό ‘ξερα, ότι μπορεί νά ‘βρισκα το μπελά μου με δαύτο... )
_ «Λοιπόν, υπεύθυνος να μιλάει για τον Ισραηλινό στρατιώτη είμαι εγώ, και μόνον εγώ! Διαφωνείς;»
_ «..όχι, αλλά..», πήγα κάτι να πω, αλλα με σταμάτησε με μιά χειρονομία.
_ «Χαίρομαι, που συμφωνούμε! Αρχίζω να σε συμπαθώ κιόλας, μου φαίνεται ότι απόψε θα κάνουμε μιά πολύ ωραία συζήτηση! Ρηλάξ! Μήν αγχώνεσαι!! Δέν ήρθα εδώ, για να σε μαλώσω!..», είπε, και στρογγυλοκάθησε στην καρέκλα του.
Φώναξε τη σερβιτόρα, και παράγγειλε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

_ « Έχετε και ωραίες σερβιτόρες εδώ, στα Πατήσια!..», είπε, «..κι’ εγώ άν ήμουνα στην ηλικία σου, δέν θα το κούναγα απο εδώ μέσα!»
_ «----------------»!
_ «Θα μου επιτρέψεις βέβαια, να σε κεράσω!», συνέχισε, «..είμαι τόσο χαρούμενος, μετά τη μεγάλη μας ΝΙΚΗ στον πόλεμο, που απόψε αγαπάω όλο τον κόσμο!»
_ «Νίκη;», ρώτησα, «..ποιά νίκη; Αφού δέν πετύχατε τον στόχο σας!»
Γέλασε.
_ «..Δηλαδή,» είπε, «..εσύ, ποιός νομίζεις πως ήτανε ο στόχος μας; Γιά πές μου το, είμαι περίεργος να μάθω!..»
_ «..μά..η εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ!», είπα, «..αυτός δέν ήτανε ο κύριος στόχος σας;»
Με κοίταζε μ’ ένα αινιγματικό χαμόγελο αλεπούς. Σάν να έκανε βόλτες εξεταστικά γύρω μου, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή που θα ορμήξει να με κατασπαράξει! Παρά τον φόβο μου, συνέχισα τη συζήτηση, αναφέροντας αυτά που νόμιζα πως ήταν «σίγουρα χαρτιά» για να αμυνθώ εναντίον του.
_ «..και, η ασφάλεια του Ισραήλ, γενικότερα, απο τις ρουκέτες της!» τόνισα.
Μειδίασε.
_ «..ά, ναί! και η απελευθέρωση των 2 Ισραηλινών στρατιωτών, που πιάστηκαν όμηροι στην επίθεση στο φυλάκιό σας!», συμπλήρωσα. «..Λοιπόν, τίποτα απο αυτά δέν κερδίσατε!»
_ «..γιατί;», ρώτησε ειρωνικά.
_ «γιατι, η Χεζμπολάχ όχι μόνο δέν θα διαλυθεί, αλλα την ηρωοποιήσατε στον Αραβικό κόσμο, όπως γράφουν όλες οι εφημερίδες. Άρα, κάνατε τον εχθρό σας πιό ισχυρό!»
_ «η Χεζμπολάχ!..», είπε με ένα βλέμμα στο άπειρο. «..τς, τς,..έχεις πειστεί λοιπόν, ότι η Χεζμπολάχ είναι απειλή για το Ισραήλ;»

Το μυαλό μου σταμάτησε απότομα. Κάτι δέν πήγαινε καλά! Ευτυχώς, έφερε πάνω στην ώρα η σερβιτόρα το κρασί, και βρήκα λίγα δευτερόλεπτα χρόνο να σκεφτώ καλύτερα πού πήγαινε η κουβέντα.
_ «..συγνώμη!», του είπα όταν έφυγε η κοπέλλα, «..δέν το λέω εγώ, ότι είναι απειλή η Χεζμπολάχ, εσείς το λέτε!»
_ «κι’ εσύ, ακούς τί λέμε επίσημα, για να δικαιολογηθούμε στον κόσμο;» με ρώτησε.
_ «Και οι πύραυλοι, που τρώτε στη Χάιφα και στο Βόρειο Ισραήλ; Είναι παραμύθια κι’ αυτοί;», ρώτησα.
_ «Ά, ναί!! Υπάρχουν και οι κατιούσα!..», είπε. Σήκωσε το χέρι του ψηλά, και το άφησε να πέσει στο τραπέζι : «μπούμ!, μπούμ! Πάνε οι κακοί Εβραίοι!», είπε χλευαστικά, γελοιοποιώντας αυτό που για μάς είναι η τραγωδία του Ισραηλινού λαού! Τον κοίταξα, αγανακτισμένος. Αυτός ο άνθρωπος, μου φαινότανε παράφρων, εκείνη τη στιγμή..

_ «Συνέχισε!..», είπε σοβαρεύοντας ξανά, «..πές μας και τα άλλα ανέκδοτα!»
Φούντωσα. «Ανέκδοτα είναι για σένα οι ζωές τόσων ανθρώπων, ρε καραγκιόζη!!» μού ‘ρθε να του φωνάξω, αλλα συγκρατήθηκα. Τί θα κέρδιζα, άν τον έβριζα; Θά ‘χανα την ευκαιρία για μιά σπάνια συζήτηση. Όχι, δέν έπρεπε να τα χαλάσω όλα, καλύτερα να φερόμουνα με τη μέγιστη δυνατή προσοχή! Δαγκώθηκα, έβαλα χαλινάρι, αυτός με κοίταζε ίσια στα μάτια μέσα, κι’ έδειχνε να καταλαβαίνει άριστα το τί μου συνέβαινε! Με δόντια σφιγμένα, με περίμενε να ηρεμήσω. Ήξερε, ότι δέν θα έχανα τον αυτοέλεγχό μου τελικά..

_ «..Άν η Χεζμπολάχ δέν σας απειλεί, τότε φαντάζομαι πως ούτε και οι 2 αιχμάλωτοι στρατιώτες σας, σας αγγίζουν..», είπα.
_ «είδες τί σου είπε ο φίλος μου, ο Ταμίρ;», απάντησε. «.¨Ηταν ένα συνοριακό επεισόδιο συνηθισμένο, σάν τα δεκάδες που συμβαίνουν καθημερινά στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν!»
_ «ναί, έτσι είπε ο Χαγκάϊ Ταμίρ στη συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία..» συμφώνησα.
_ «λοιπόν, εσύ τί λές; Έχει δίκιο, ή άδικο;».
_ «δίκιο έχει! Αλλίμονο, άν ξεκινάνε πόλεμοι για τέτοιες αφορμές!», είπα. «Εδώ, σε μάς πρίν λίγο καιρό σκοτώθηκε ο πιλότος μας απο το Τούρκικο F-16, τί θά ‘πρεπε να κάναμε, να βομβαρδίσουμε όλη τη Μικρά Ασία;»
_ «Βλέπεις, λοιπόν; Τώρα μιλάμε λογικά!», συμφώνησε..
_ «..Άσε πού, ο Τούρκος πιλότος τράβηξε πιστόλι και απείλησε τη διασωστική μας ομάδα πάνω στο καράβι!», συνέχισα τις σκέψεις μου, «..κι’ εμείς το κάναμε γαργάρα..».

Γέλασε. «Καμμιά φορά, οι συνετοί πολιτικοί προτιμούν τις γαργάρες..», είπε, «..και, μή νομίζεις ότι και σε μάς τους Ισραηλινούς δέν μας αρέσουν!»
_ «μα, τότε...;;»
_ «μα, τότε, ναί! Θα μπορούσαμε άνετα να το πνίξουμε κι’ εμείς το θέμα, και να πάρουμε τους στρατιώτες μας μυστικά, με άλλες μεθόδους, χωρίς γενικό πόλεμο! Όπως το είπε άλλωστε, ο Ταμίρ!»
_ «δέν είπε όμως, με ποιές μεθόδους θα το κάνατε!»
_ «έεε...αγαπητέ μου, χρειάζεται να σου τα πούμε όλα απ’ την αρχή; Δέν το ξέρεις, ότι έχουμε πράκτορες, απο τους καλύτερους του κόσμου;»
_ «ναί, δέν λέω, αλλά...»
_ «ΤΙ αλλά!! Και όχι μόνο πράκτορες, αλλα και κομάντος άριστους έχουμε, και ΣΤΡΑΤΟ πανίσχυρο έχουμε! Αμφιβάλλεις;», είπε αγριεμένος.
_ «δ...δέν λέω, αλλά...»
_ «δέν λές εσύ, αλλα ο Ταμίρ μας είπε ‘οκνηρούς’!!!!»
_ «όχι όλο τον στρατό, όπως έγραψε η Ελευθεροτυπία, απλώς τους φαντάρους του φυλάκιου, που αιχμαλωτίστηκαν!», είπα.
_ «ο Ταμίρ έχει δίκιο! Δέν γίνονται αυτά, σ’ έναν καθωσπρέπει στρατό!»
_ «αλλα, τότε...»
_ «..κι’ εμείς, ΕΙΜΑΣΤΕ καθωσπρέπει στρατός! Νά ‘σαι σίγουρος!»
_ «..τότε;;..»
_ «τότε, τότε ...! Ξύπνα, επιτέλους! Δέν είμαστε μωρά παιδιά που παίζουνε πόλεμο! Τέτοια επεισόδια, όπως αυτό της Χεζμπολάχ στο φυλάκιό μας, αλλα και το άλλο της Χαμάς που ...έσκαψε τούνελ ( ..χά – χά ! άκου τούνελ, μου θύμισαν τους Ντάλτον!!), τέτοια πράγματα μόνο με συμφωνία δική μας μπορούν να γίνουν! Είναι σχεδιασμένα εκ των προτέρων!»

Ένιωθα πως είχε δίκιο, μόνο που...δυσκολευόμουνα να το πιστέψω!
_ «Μου λέτε δηλαδή, ότι ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ ήτανε ‘σικέ’;;» ρώτησα, επίτηδες, οδηγώντας τα λόγια του στα άκρα.
Κοντοστάθηκε. Μου φάνηκε πως η επιθετικότητά του περιορίστηκε κάπως.
_ «Όχι!..» είπε, «..όχι, δέν ήταν σικέ όλος ο πόλεμος, μόνο το ξεκίνημά του!»
_ «έστω κι’ αυτό!..» είπα, «..άρα, είχατε επαφή με τη Χεζμπολάχ, και συνεννόηση στο θέμα!»
_ «Βέβαια! Δηλαδή εσύ τί νομίζεις, ότι δύο εμπόλεμες δυνάμεις σήμερα δέν έχουν συνεννόηση στο παρασκήνιο; Εσείς δηλαδή, με τους Τούρκους δέν είσαστε σε συνεχή επαφή; Μέχρι και κουμπαριά κάνατε! Για να μήν πώ για το βράδυ με τα Ίμια, που ο Σημίτης ξενύχτησε στο τηλέφωνο!..»
_ «Χμμμ..», είπα σκεφτικός, «..ουσιαστικά μου επιβεβαιώνετε αυτό που γράφει η εφημερίδα πως ισχυρίζεται ο Αμερικανός δημοσιογράφος, ο Σέϋμουρ Χέρς !» ( ΣΗΜ: όλο το επίμαχο άρθρο του SEYMOUR HERSH στο περιοδικό NewYorker, είναι στο http://www.newyorker.com/fact/content/articles/060821fa_fact )
_ «..ο βραβευμένος με ‘Πούλιτζερ’ ! Μήν το ξεχνάς αυτό!..»
_ «..ναί, έχω παρατηρήσει πως μόνο οι βραβευμένοι δημοσιογράφοι αυτού του επιπέδου αναλύουν πιά τις ειδήσεις σωστά!..» είπα, «..αλλά βρήκα στο Ίντερνετ και πως ο Χέρς κατάγεται απο ‘Jewish family’…»
_ «και λοιπόν; Μήπως πιστεύεις κι’ εσύ, ότι το βραβείο τους το δίνουν οι ‘κακοί Σιωνιστές’ για να παραπλανούν τον κόσμο;»
_ «όχι, δέν μπορώ να πώ κάτι τέτοιο.. Σε όσες περιπτώσεις ως τώρα έχω διαβάσει κείμενο τέτοιου Δημοσιογράφου, ήτανε σωστό!.. » είπα.
_ «Άρα, όταν ο Χέρς σου λέει πως ήταν προσχεδιασμένο το γεγονός στο φυλάκιο, τουλάχιστον θα πρέπει να προβληματιστείς!.. Χωρίς να σου λέω βέβαια, να πιστέψεις και την ερμηνεία που δίνει, ότι το κάναμε σάν πρόβα για το Ιράν. Αυτό, είναι άλλο θέμα!»
_ «..για την ακρίβεια όμως, ο Χέρς δέν λέει πως ήταν ‘στημένο’ το επεισόδιο! Λέει πως η Χεζμπολάχ κάθε δυό-τρείς μήνες ΠΑΝΤΑ κάνει κάτι εναντίον του Ισραήλ, οπότε σίγουρα ΘΑ σας έδινε την ευκαιρία σύντομα να «απαντήσετε» με τον προσχεδιασμένο σας πόλεμο...», διευκρίνησα.
_ «...κι’ εσύ, θεωρείς τη Χεζμπολάχ ‘κουτορνίθι’, να προκαλεί στα τυφλά επεισόδια κάθε δίμηνο, χωρίς να έχει πληροφορίες για τα πλάνα αντίδρασης του Ισραήλ; Εδώ, ο Χέρς λέει ότι πήγαιναν κι’ έρχονταν οι άνθρωποί μας στην Αμερική, μήνες τώρα, για να πάρουν το ‘ok!’ για την επίθεση. Και η Χεζμπολάχ, κοιμότανε; Δέν έβλεπε τίποτα;»
_ «..ομολογουμένως, δέν μου φαίνεται και τόσο λογικό...»
_ «Άρα, το ότι στήσαμε το γεγονός μαζί με τη Χεζμπολάχ, αυτό θα πρέπει νομίζω να σου είναι προφανές πιά!»

_ «Μμμμ... έστω !» είπα, «..Αλλά, η Χεζμπολάχ γιατί να δεχτεί να παίξει αυτό το παιχνίδι;»
_ «..άν βγεί ωφελημένη, γιατί να μήν δεχτεί;»
_ «σε ΤΙ να βγεί ωφελημένη;»
_ «χά-χά...ξεχάστηκες; εσύ το είπες, προηγουμένως, πως οι εφημερίδες γράφουν πως η Χεζμπολάχ βγήκε πιό ισχυρή απο τον πόλεμο!»
_ «συγνώμη!...», τον έκοψα ζαλισμένος. «Μου λέτε ότι ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΞΑΤΕ ΑΥΤΟ;»
_ «γιατί όχι; Πρέπει δηλαδή σε κάθε πόλεμο, σώνει και καλά να θές να ζημιώσεις τον αντίπαλο; Μπορεί, να σε συμφέρει ο αντίπαλος να βγεί ενισχυμένος!»
_ «Ομολογώ, ότι δέν σας καταλαβαίνω...»

Έπεσε σιωπή. Μου φάνηκε πως μου έδινε μιά προσωρινή ανακωχή, για να χωνέψω τα πρωτάκουστα λόγια του. Ήπιε μιά γουλιά κρασί, και αμέσως το πρόσωπό του φωτίστηκε.
_ «Θα σου το πώ αλλιώς, για ν’ αρχίσεις να καταλαβαίνεις!..»,είπε. «..Θυμάσαι, πώς έκλεισε ο Ταμίρ τη συνέντευξή του; Ανέφερε τί θα μου έλεγε για τον πόλεμο, άν βρισκόμασταν απέναντι.»
_ «Θυμάμαι! Θα σας έλεγε, πως «ήταν ένας ιδιαίτερα μή-έξυπνος πόλεμος»!
_ «ακριβώς!.. Λοιπόν, γιατί να θέλει ο Ταμίρ να χαρακτηρίσει ‘χαζό’ τον πόλεμό μας; Μήπως... επειδή είναι το ακριβώς αντίθετο; Δηλαδή, ένας ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ πόλεμος;»
_ «έ, καλά τώρα...», είπα ενοχλημένος..
_ «..γιά σκέψου το και λίγο έτσι, να δείς που θα σε βγάλει αυτή η σκέψη!», επέμεινε εκείνος..
_ «δέν καταλαβαίνω, τίποτα! Πού θέλετε να με βγάλει;» ρώτησα.

_ «Άαα...! Άκου να δείς..» αντέδρασε, «..όταν τίθεται θέμα να κρίνεις άν κάτι είναι ‘έξυπνο’ ή ‘μή – έξυπνο’, δέν νομίζεις ότι θα πρέπει κι’ εσύ να σκεφτείς έξυπνα; Αλλιώς, με χαζές, κοινότυπες σκέψεις, μπορείς να κρίνεις τέτοια πράγματα;»
_ «συμφωνώ..» είπα, «..αλλά..»
_ «..λοιπόν! έξυπνο, είναι για σένα να χάψεις κατευθείαν ότι σου είπε ο Ταμίρ, ή να αναρωτηθείς πρώτα μήπως σε εξαπατάει μ’ αυτό που σου λέει ;»
_ «έ, όχι και να με κοροϊδεύει ο Ταμίρ! Ένας τόσο ντόμπρος άνθρωπος!» του είπα, και τον κοίταξα ειρωνικά.
_ «γιατί όχι;» είπε σοβαρά, αγνοώντας το χλευαστικό μου ύφος. «Μπορεί, ο Ταμίρ επίτηδες να σου λέει κάποια πράγματα, για να σε παρασύρει μακρυά απο τον σωστό δρόμο σκέψης!». Πήρε ανάσα, και συμπλήρωσε «..άλλωστε, μήν ξεχνάς ότι ο Ταμίρ είναι φίλος μου!»
_ «Ήτανε! Αλλα τώρα δέν είναι!», είπα.
_ « είσαι σίγουρος;», με κοίταξε συνοφρυωμένος. «Δέ μου λές: άν εμένα, με συμφέρει να παρασύρω όλη την κοινή γνώμη της γής, ώστε να νομίζει πως έκανα έναν ανόητο πόλεμο, περιμένεις να βγώ εγώ ο ίδιος να το πώ αυτό;»
_ «Όχι βέβαια!..»
_ «βλέπεις; Τί θα κάνω λοιπόν; Θα βάλω κάποιον υποτιθέμενο αντίπαλό μου να περάσει μιά τέτοια προπαγάνδα! Άλλωστε, κι΄ εσείς οι Έλληνες τη δουλεύετε αυτή την τακτική, συστηματικά! Κάθε φορά που η κυβέρνησή σας θέλει να κάνει μιά μεγάλη δουλειά, βάζει την αντιπολίτευση να την κοροϊδεύει, για να διώξει το ενδιαφέρον του κόσμου απο το ζήτημα!...»
_ «παράδειγμα;»
Γέλασε.
_ «Υπόθεση Οτσαλάν!», είπε.. « Σκάνδαλο Χρηματιστήριου! Θέλεις κι΄ άλλα; Όλες οι μεγάλες πολιτικές του Σημίτη, εμφανίστηκαν περίπου σάν εγκληματικές ανοησίες στον Ελληνικό λαό! Έλα τώρα, κλασσικό κόλπο των πολιτικών είναι αυτό, δέν το καταλαβαίνεις;»
_ «..τέλος πάντων! Ας μή διαφωνήσουμε εδώ, δέν είναι αυτό το θέμα μας!», του είπα, «..καταλαβαίνω τί λέτε, και μπορώ να συμφωνήσω στη γενική ιδέα.. Να δεχτώ δηλαδή, ότι ο Ταμίρ μπορεί να προσπάθησε να μας παρασύρει να θεωρήσουμε ως «μή-έξυπνο!» τον πόλεμο.. Όμως, μου φαίνεται παρατραβηγμένο..»

_ «.Ά, ναί;», είπε, «..παρατραβηγμένο, έ;; Υπάρχει όμως και άλλο επιχείρημα, που θα σου δείξει πως τίποτα δέν είναι παρατραβηγμένο!»
_ «ποιό;»
_ «πρόσεξες, τη δήλωση του Εβραίου καθηγητή Πανεπιστημίου, Τζέραλντ Στάϊνμπεργκ;»
_ «ναί..» είπα, «..διάβασα στο ΒΗΜΑ του Δεκαπενταύγουστου, πως είπε ότι το Ισραήλ έκανε γι’ αυτόν τον πόλεμο, την μεγαλύτερη προετοιμασία της Ιστορίας του, απο το 1948 που ιδρύθηκε και μετά!» ( ΣΗΜ: στο http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2006/07/21/MIDEAST.TMP )
_ «βλέπεις λοιπόν; Κάναμε τόσο κόπο, για να κάνουμε έναν ‘μή – έξυπνο πόλεμο’, όπως λέει ο Ταμίρ;»
Άρχισα να νιώθω, ότι με είχε στριμώξει!
_ «Μάλλον..., μάλλον έχετε δίκιο!..», ομολόγησα, «..όμως, το Ίντερνετ αναφέρει τον Στάϊνμπεργκ σάν «άνθρωπο του Σιωνισμού».. Λοιπόν, ο Χέρτς είναι απο Ιουδαϊκή οικογένεια, ο Στάϊνμπεργκ σιωνιστής, γιατί εγώ να μήν πιστέψω ότι ΑΥΤΟΙ λένε παραπλανητικά λόγια, και όχι ο Ταμίρ;»

Χαμογέλασε.
_ «Αυτό..», είπε, «..είναι δικό σου θέμα! Μπορείς να πιστέψεις όποιον απο τους δύο θέλεις! Το ζήτημα είναι, πόσο κοντά στην αλήθεια θα σε πάει η μία άποψη, ή η άλλη..»
_ «τέλος πάντων..», τον σταμάτησα για να δώ πού ήθελε πιά να το πάει, «..ας συνεχίσουμε!»
_ «Πρόσεξε λοιπόν!..», είπε, «..άς πούμε, ότι κάνεις έναν πόλεμο, για να πετύχεις έναν στόχο Χ. Ποιά είναι η εξυπνότερη τακτική, να ξέρει ο αντίπαλός σου ακριβώς τί επιδιώκεις, ή να τον παραπλανήσεις και να νομίζει άλλα αντ’ άλλων;»
_ «..το δεύτερο!», είπα, «..αλλά..»
_ «δέν έχει ‘αλλά!’. Απλό είναι!», είπε απλώνοντας τα χέρια του στο τραπέζι. «..Πές ότι εγώ θέλω να πιώ τον φραπέ σου! Κάνω το εξής: σε παραπλανώ, ώστε να νομίζεις πως θέλω το ποτήρι του κρασιού! Σ’ αφήνω να μαζέψεις όλες σου τις δυνάμεις εκεί, δίνουμε ατέλειωτες μάχες ώστε να φαίνεται ότι δέν μπορώ να σε νικήσω, και στο τέλος...»
_ «..στο τέλος, μου αφήνεις το κρασί, αλλα εσύ στο μεταξύ έχεις πάρει εύκολα τον φραπέ που ήθελες!», είπα, αρχίζοντας να παρακολουθώ για πρώτη φορά το σκεπτικό του..
Ενθουσιάστηκε!
_ «..και, όχι μόνο αυτό!..», είπε, «..αλλα σε αφήνω να πανηγυρίζεις κιόλας, ότι ΕΣΥ, ΕΙΣΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ!!»
_ «Αυτό, δέν το πολυ-καταλαβαίνω!...», του είπα, «..καλά η παραπλάνηση, αλλα και το να αναδεικνύεις τελικό νικητή τον αντίπαλό σου στον πόλεμο, σε τί σε συμφέρει;»
_ «Θα το καταλάβεις, άν σου πώ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, ο αληθινός!», είπε, και ανακάθησε στην καρέκλα του.
_ «Ορίστε λοιπόν! Σας ακούω!»
Ήπιε άλλη μιά γουλιά κρασί, και το πρόσωπό του σοβάρεψε.
_ « Ο στόχος μας,...», είπε, «..ήταν...»
_ «Με συγχωρείτε μιά στιγμή!..», τον διέκοψα, «..αλλα επειδή επείγει, να πάω για λίγο στην ‘Καλλιόπη!’, και όταν γυρίσω τα λέμε με την άνεσή μας!»
_ «..ποιά είναι η Καλλιόπη;», χλώμιασε..
_ «μά..., η τουαλέτα!» του είπα, «..η καλή οπή!...», και σηκώθηκα.
_ «Ά, ναί! Βέβαια, βέβαια!.. Παρακαλώ!..», είπε, και χαμογέλασε.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !

Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΧΑΛΙΜΑΣ,
Η «ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ» ΧΑΜΑΣ....




Είχα απο καιρό την υποψία, ότι κάτι δέν πήγαινε καλά με την «Χαμάς»..
Θυμάστε τη νίκη της επι της «Φατάχ», στις Παλαιστινιακές εκλογές, την Άνοιξη; Πώς είχε παρουσιαστεί πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες μας, σάν κοσμογονικό γεγονός;
Και όντως, φαινότανε σάν τέτοιο, αφού στις ΠΡΩΤΕΣ και ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ Παλαιστινιακές εκλογές, η οργάνωση του Γιασέρ Αραφάτ ηττήθηκε εντυπωσιακά!

Η «Χαμάς», φαινόταν να συγκεντρώνει την ελπίδα του Παλαιστινιακού λαού για μιά πιό πετυχημένη αντιμετώπιση του Ισραήλ, αφού οι μακρόχρονες διαβουλεύσεις του Αραφάτ δέν φαινότανε να οδηγούν πουθενά.. Η «Χαμάς» αντίθετα, με διακηρυγμένο στόχο της την καταστροφή του Ισραηλινού κράτους, και κραδαίνοντας τα όπλα, φαινότανε σάν πιό «αξιόπιστη» λύση...

Όμως, δέν μου άρεσε καθόλου η πρώτη της δήλωση όταν έγινε «ψευτο-κυβέρνηση», ότι «ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ»!», τις συνομιλίες δηλαδή που οδηγούσαν σε λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος, με μιά ακολουθία βημάτων..
Γιατί;;
Γιατί η «Χαμάς» τορπίλιζε μιά διαδικασία που οδηγούσε σε ειρηνική λύση;
Προτιμούσαν οι άνθρωποί της τα «τσαμπουκαλίκια» ότι θα διαλύσουν το Ισραήλ, απο μιά ειρηνική διευθέτηση του προβλήματός τους; Τόσο ΗΛΙΘΙΟΙ, ή τόσο απελπισμένοι, ήτανε πιά οι Παλαιστίνιοι;;
Θυμήθηκα μιά πικραμένη κουβέντα του μακαρίτη του Αραφάτ, ότι «...κάθε φορά που φτάνουμε κοντά σε μιά λύση, ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, και ξεσπάει η βία ξανά, που μας γυρίζει πίσω στα παλιά....»
Αυτό έκανε η «Χαμάς», στην ουσία! Τορπίλισε την διαδικασία λύσης, πάνω που όδευε προς το τέλος!

Σάν άνθρωπος, είμαι καχύποπτος απέναντι στους «ήρωες» και στους «υπερ-πατριώτες» τους αδιάλλακτους, που επιλέγουν τις ακραίες λύσεις. Έτσι λοιπόν απόρησα, «ποιόν ωφελεί η αδιαλλαξία της Χαμάς, τελικά;». Κατα τη γνώμη μου, ωφελεί μόνο εκείνους που ΔΕΝ θέλουν να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό πρόβλημα...

Βέβαια, με όποιον κι’ άν συζήτησα το θέμα αυτό στην καφετέρια και αλλού, βρήκα πλήρη αντίδραση, του τύπου «..τα παραλές! Η Χαμάς, είναι οι ηρωϊκοί μαχητές του Παλαιστινιακού λαού!..». Τί να πώ κι’ εγώ, το βούλωνα.... Η προπαγάνδα των ΜΜΕ μας περνάει τόσο εύκολα, που δύσκολα ο Έλληνας συζητάει οτιδήποτε είναι αντίθετο σ’ αυτήν...

Και όμως!
Ήρθε πρώτα, η άρνηση του Αμπάς, να παραδόσει όλες τις εξουσίες στη «Χαμάς»! Αυτό, αντί να κάνει τους φίλους μου καχύποπτους, τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «..ο Αμπάς καλοτρώει, σάν τον Αραφάτ, και δέν θέλει να παραδόσει την εξουσία..!»...


Και τώρα, ΙΔΟΥ η ΑΠΟΔΕΙΞΗ, δημοσιευμένη αυτές τις μέρες σε ένα ανύποπτο σημείο στην «Ελευθεροτυπία»! Διαβάστε την!


Και απαντήστε μετά, στις ερωτήσεις του παρακάτω «τέστ νοημοσύνης»:
1) Άν ήσασταν Ισραηλινός και θέλατε να ελέγξετε τους Παλαιστίνιους:
Α. Θα τους τρομοκρατούσατε με επιδρομές με τα τάνκς
Β. Θα χτίζατε τείχος για να μή σας στέλνουν ανθρώπους-βόμβες, και θα τους αγνοούσατε μετά...
Γ. Θα ζητούσατε απο την Αμερική να τους κάνει την παρατήρηση!!
Δ. Θα πληρώνατε την ηγεσία της Αντιπολίτευσής τους, ελπίζοντας πως μιά μέρα θα γίνει κυβέρνηση, και θα σας κάνει τα χατήρια...
2) Οι ηγέτες της Χαμάς, είναι πληρωμένοι απο το Ισραήλ;
Α. Όχι, το Κατάρ τους πλήρωσε, απο Αραβική αλληλεγγύη!
Β. Το Ισραήλ δέν ξοδεύει λεφτά για να δωροδοκεί υπηκόους άλλων "κρατών"...
Γ. Μα... αφού η Χαμάς λέει ότι θέλει την καταστροφή του Ισραήλ, είναι δυνατό να χρηματοδοτείται απο αυτό;
Δ. Αποκλείεται!! Αυτό είναι θεωρία συνωμοσίας, όπως και το ότι ο Κόκκαλης πληρώνει τάχα τους διαιτητές!!
3) Τα λεφτά του Κατάρ, πήγαν:
Α. Σε κοινωφελή έργα στη Γάζα ( πλατείες, δρόμοι, βρύσες κλπ..)
Β. Για να μπορεί να αγοράσει μιά φρατζόλα ψωμί κάθε μαχητής της Χαμάς, και να ζήσει...
Γ. Τά ‘φαγε κι’ αυτά ο Αμπάς, με τους φόρους!
Δ. Για το καλό των Παλαιστίνιων, όπως και τα λεφτά της ΕΟΚ ξοδεύονται για το καλό του Ελληνικού λαού, και δέν καταλήγουν σε τσέπες λίγων...

Τέλος, για να μήν παρεξηγηθώ, λέω ότι ΑΝ υποτεθεί πως το Ισραήλ δωροδόκησε τους ηγέτες της Χαμάς για να τους ελέγχει, αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ κατ' ανάγκην! Μάλιστα, θα το επικροτούσα κιόλας, άν στοχεύει στο να δοθεί μιά ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό γρήγορα, και χωρίς παρατράγουδα.

Στοχεύει σ' αυτό όμως;

Ή στο να ωθεί τους Παλαιστίνιους στα άκρα, δίνοντας άλλοθι στο Ισραήλ για επεμβάσεις με τα τάνκς όποτε θέλει η πολιτική του ηγεσία;;

Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2006

..ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,
ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ



Συγκλονιστική φωτογραφία, στην τελευταία σελίδα της «Ελευθεροτυπίας» της Τετάρτης 16/8/06. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης, βαδίζει στη Ναχαρίγια, στο Βόρειο Ισραήλ. Η εφημερίδα, τη δημοσιεύει μαζί με 2 φωτογραφίες ..Αμερικανών γυμνιστών μέσα σε αεροπλάνο, για να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στον αρματωμένο Ισραηλινό που δέν μπορεί να κάνει μπάνιο ενώ είναι δίπλα στη θάλασσα, και στους Αμερικανούς που ΜΠΟΡΟΥΝ να είναι «γυμνοί, και γελαστοί στον αέρα..» παρά το ότι τους λείπει ..η παραλία! Καλή η έμπνευση, αλλα δέν βάζω εδώ και τις φωτογραφίες των γυμνιστών, γιατι «η ποίηση» είναι μόνο στην φωτογραφία του Ισραηλινού στρατιώτη, που απο μόνη της, «τα λέει», σχεδόν όλα!...

Υπάρχει ένα ΔΡΑΜΑ που ξεχειλίζει, εδώ!... Και πώς να βρώ τις λέξεις, να το «συλλάβω»!

Κουρασμένος, μοναχικός, ο Εβραίος βαδίζει πάνω σε μαύρη γή, με την απέραντη θάλασσα δίπλα του να τον αγκαλιάζει.. Μιά θάλασσα φωτεινή και σκοτεινή ταυτόχρονα, δέν ξέρεις άν θέλει να τον δροσίσει, ή να τον πνίξει.. Τόσο μυστηριώδης, τόσο ταιριαστή μαζί του, αλλα και τόσο ξένη! Λαμποκοπάει, λές και του μιλάει με τη φωνή της σειρήνας, για να τον γλυκάνει, ή για να τον πλανέψει!

Αλλα αυτός ...δέν ακούει! Είναι αλλού! Στον «κόσμο του!», αφιερωμένος στην επικοινωνία του, σκοτεινός, άγνωστος, αλλα το ίδιο σπουδαίος όπως η φύση κι’ εκείνος! Μοναχικός, αλλα όχι μόνος, ο Εβραίος «επικοινωνεί». Με τον Θεό του; Με τον θείο του στην Αμερική, που τον καθοδηγεί και τον στηρίζει; Όποιος και νά ‘ναι, είναι σίγουρα εκείνος που του έχει φορέσει τη στρατιωτική στολή που τον κρατάει φυλακισμένο, να μή μπορεί να δεθεί με τη θάλασσα, τη ζωή... Μιά φυλακή που τον σκοτώνει, ή τον σώζει, το ίδιο κάνει!

Τί θα μού ‘λεγε, άν έτρεχα και του τα φώναζα αυτά; «..Παράτα με! Ξέρω τί κάνω! Κοίτα τη δουλειά σου εσύ!». Θα μ’ άφηνε σύξυλο, να παρακολουθήσω μόνο το διάβα του, χωρίς να συμμετέχω.. Πικραμένος ηδονοβλεψίας να μείνω, όχι συνάνθρωπος..

Ποιός είναι αυτός, ο μαύρος Ιππότης του θανάτου;
Πού πάει;
Ίσως, η Μεσόγειος μόνο να ξέρει το μυστικό του, και να το πνίγει στα κύματά της..
Ίσως όμως νά ‘ναι η Μεσόγειος ΤΟ μυστικό του, και η αιτία της αρματωμένης του φυλακής...
Εκεί που βασιλεύει η μοναξιά, η αγάπη ξεχειλίζει..




--------------------------------------------------
Τί τα θέλω τάχα, και τα γράφω αυτά;
Καλοκαιριάτικα, έχω βουτήξει στη λάσπη της Μέσης Ανατολής, αντί να πάω κι’ εγώ σε καμμιά παραλία...
Κάθομαι και γράφω για τη στρατιωτική στολή του Εβραίου, που τον κρατάει μακρυά απ’ τη θάλασσα, ενώ ...κι’ εγώ, στη μή-εμπόλεμη Αθήνα, είμαι το ίδιο φυλακισμένος, με μιά αόρατη «στολή»: της εργασίας! Και μάλιστα της δεύτερης, όχι της πρώτης! Κι’ ούτε «θείο στην Αμερική» έχω για να επικοινωνήσω! Η απόλυτη μοναξιά, δούλος στην έρημη Αθήνα..

Και βαδίζει στα κύματα ο Εβραίος... Γιατί; Για να γίνει η δική μου ζωή, και η ζωή όλων των ανθρώπων στον πλανήτη καλύτερη; Για να μήν αναγκαζόμαστε να κάνουμε δεύτερη και τρίτη δουλειά, για να επιβιώσουμε;

Ή μήπως, φόρεσε εκείνος τη στολή, για να με δέσουν εμένα ακόμα μεγαλύτερες αλυσίδες αύριο;



ΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ και ΕΙΡΩΝΕΣ


Μιά εντυπωσιακή είδηση του πολέμου, ήταν ο θάνατος του 20χρονου γιού του Νταβίντ Γκρόσμαν. Ο Γκρόσμαν, ήταν ένας απο τους 3 Ισραηλινούς «ειρηνιστές» που υποστήριξαν τον πόλεμο στον Λίβανο, μαζί με τον Άμος Όζ, και τον Γεχοσούα. Το εντυπωσιακό είναι πως και οι τρείς δήλωσαν πως αποσύρουν την υποστήριξή τους στον πόλεμο, την Πέμπτη, 3 μέρες πρίν την εκεχειρία. Το Σάββατο ρίχτηκαν όλες οι δυνάμεις του Ισραήλ στο μέτωπο, και εκεί σκοτώθηκε ο γιός του Γκρόσμαν.. Προσέξτε, με πόση ειρωνεία παρουσιάζει το θέμα, στο μικρό κείμενο, η «Ελευθεροτυπία» !
Τους αξίζει;

Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2006


ΕΝΑ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !»
ΣΤΟΝ κ.
ΝΙΚΟ ΔΗΜΟΥ

..επειδή δέχθηκε το «κείμενο για τον Ισραηλινό στρατιώτη» που έγραψα στο blog του, παρά το ότι είναι αρκετά μακροσκελές για σχόλιο..

Το κείμενο, είναι το τελευταίο απο τα 356 σχόλια του κειμένου του κ. Δήμου «Τρισυπόστατο μίσος», και μπορείτε να το βρήτε σήμερα, στο αρχείο 07/2006 του doncat, συγκεκριμένα στο link http://doncat.blogspot.com/2006_07_01_doncat_archive.html
στο οποίο, βέβαια, υπάρχει και το «Τρισυπόστατο μίσος», γιαυτό και δέν το έχω αντιγράψει εδώ.

Για το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας, σας λέω τα εξής:
Α) είχα πάει για λίγες μέρες για διακοπές στο εξοχικό του φίλου που σχολιάζει με το ψευδώνυμο «kontorevithoulis», κι’ εκεί, πάνω στη συζήτηση, μου ανέφερε τον ενθουσιασμό του για το «Τρισυπόστατο μίσος». Πρέπει να πώ, ότι έχουμε σάν μόνιμο θέμα των συζητήσεών μας τις απόψεις του κ. Νίκου Δήμου, χρόνια τώρα ( μέγας θαυμαστής του εκείνος! ), απο τον καιρό που άρχισε να γράφει στο RAM, του οποίου είμαστε μόνιμοι αναγνώστες. Εκεί λοιπόν, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, μού ‘ρθε η ιδέα να γράψω ένα δικό μου σχόλιο στο κείμενο αυτό.
Β) επειδή ήταν η πρώτη μου απόπειρα επικοινωνίας με το blog του κ. Ν.Δ., και επειδή ο kontorevithoulis θα περίμενε με περιέργεια να διαβάσει απο την εξοχή το σχόλιό μου, προσπάθησα να το κάνω όσο πιό καλό μπορούσα. Δυσκολεύτηκα, και τελικά το έστειλα στον κ. Ν.Δ. το βράδυ της Παρασκευής 11/8/06.
Γ) με κατάπληξη, είδα ότι ο κ. Νίκος Δήμου δημοσίευσε το κείμενο αμέσως, χωρίς να περάσει ούτε κάν μία ώρα αναμονής εκ μέρους μου! Αυτό με συγκίνησε πολύ, και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Δ) το σχόλιό μου, έμεινε στο blog του κ. Ν.Δ μέχρι τις 15 Αυγούστου, οπότε πέρασε, μαζί με το «Τρισυπόστατο μίσος» στο αρχείο 07/2006 του doncat πλέον.. Αυτές τις μέρες, πρέπει να πώ ότι με ευχαρίστησε πολύ αυτό το θέμα, και θεωρώ ιδιαίτερη τιμή και τύχη για μένα, να κλείνει το δικό μου κείμενο τη σειρά των 356 σχολίων για το σπουδαίο αυτό θέμα...

Κυριακή, Αυγούστου 13, 2006

ΧΑΓΚΑΪ ΤΑΜΙΡ,
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ «ΜΑΧΑΤΜΑ» !



Τί σου είναι η ζωή!
Δέν πρόλαβα καλά – καλά να τελειώσω τη φράση μου για τον Ισραηλινό στρατιώτη, ότι «..ευχαρίστως θα τον δεχόμουνα απέναντί μου, στο τραπέζι μου στην καφετέρια, για συζήτηση. Είμαι βέβαιος, ότι θα είχα ν’ ακούσω πολλά αξιόλογα πράγματα απ’ το στόμα του..», στο κείμενό μου στο blog του Νίκου Δήμου, και ο Ισραηλινός στρατιώτης ...μου ήρθε!! Ναί, στην καφετέρια, για συζήτηση !!!! Και ΤΙ στρατιώτης! Κοτζάμ πιλότος, με 20 χρόνια στην Ισραηλινή πολεμική Αεροπορία! Αυτή τη φορά, καβάλησε το μαχητικό του, και το προσγείωσε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι μου στην καφετέρια το Σάββατο το βράδυ.. Απλώθηκαν τα φτερά του ( τα φύλλα της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου 12 Αυγούστου.. ), και ξεχύθηκαν σάν καταιγίδα τα λόγια του!.. Δέν θυμάμαι να έχω διαβάσει ωραιότερη, σημαντικότερη, και πιό ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ συνέντευξη, τα τελευταία χρόνια !

Για όσους δέν αγοράσατε την εφημερίδα, η συνέντευξη υπάρχει ΟΛΟΚΛΗΡΗ στο site της «Ελευθεροτυπίας», στο link http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=12.08.2006,id=54809340
Διαβάστε την, οπωσδήποτε !

Αυτός ο άνθρωπος ...δέν παίζεται! Τον χαρακτηρίζω «ΜΑΧΑΤΜΑ» (=μεγάλη ψυχή!), σάν τον Γκάντι ! Του αξίζει κάθε τιμή!..

Παρένθεση :
αντί γι’ αυτό, η «Ελευθεροτυπία» μου φαίνεται ότι τον ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΘΗΚΕ «ελαφρώς..», δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδη τη φωτογραφία του με τη λεζάντα «δυσανάλογος πόλεμος απο οκνηρό στρατό». Ο άνθρωπος όμως, πουθενά δέν είπε πως είναι «οκνηρός στρατός» ο στρατός του Ισραήλ. Είπε απλώς, ότι ήταν «οκνηροί» οι στρατιώτες του φυλάκιου που χτυπήθηκε απο τη Χεσμπολάχ κι’ έγινε αφορμή του πολέμου. Αυτό όμως είναι κάτι φυσιολογικό, και συμβαίνει σε όλους τους στρατούς του κόσμου. Άν σε μιά στιγμή, «πιάστηκαν στον ύπνο» κάποιοι στρατιώτες Ισραηλινοί, αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως είναι «οκνηρός» όλος ο Ισραηλινός στρατός ! Μου φαίνεται λοιπόν, ότι στο εξώφυλλό της η «Ελευθεροτυπία» υπέπεσε σε «φάουλ!» εις βάρος ενός ανθρώπου που αξίζει κάθε τιμή εκ μέρους της, και εκ μέρους μας.. Άν δείτε το εξώφυλλο της «Ε» στο Ίντερνετ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑΓΜΕΝΟ, ώστε να μή φαίνεται η επίμαχη βρισιά κατά του Ισραηλινού στρατού ( γιατί, για ύβρη πρόκειται, αναίτια ! ). Ποιός ξέρει, ίσως κάποιοι στην εφημερίδα να κατάλαβαν το λάθος τους, και να το διόρθωσαν με αυτό τον τρόπο, έστω και αργά.. Ελπίζω μόνο, αυτό το σφάλμα της εφημερίδας να μή βάλει σε μπελάδες αυτόν τον άνθρωπο, απέναντι στους συμπατριώτες του... Για μάς τους Έλληνες βέβαια, που έχουμε συνηθίσει σε τέτοια «λάθη» των ΜΜΕ μας, δέν τίθεται κάν θέμα να «μαλώσουμε» την εφημερίδα. Ίσα – ίσα, είμαι ΕΥΓΝΩΜΩΝ στην «Ελευθεροτυπία», που βρήκε αυτόν τον άνθρωπο και μας τον γνώρισε !
Κλείνει η παρένθεση.

Θέλετε τώρα, τις δικές μου εντυπώσεις απο τη συνέντευξη; ( ..παρά το τρομαγμένο «..όόόόχι!» σας, θα τις πώ ! ).

1) Ο άνθρωπος αυτός, μιλάει ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ. Παντού λέει αλήθειες! Δέν κρύβεται, δέν μιλάει με σκοπιμότητα. Δέν στρέφεται εναντίον κανενός. Απλώς, εξηγεί! Μας εξηγεί αυτά που θα θέλαμε να μάθουμε, όπως τα έχει εξηγήσει και ο ίδιος στον εαυτό του!


2) Με συγκίνησε πολύ, το κομμάτι της συνέντευξης που αναφέρεται στη σχέση του με τον σημερινό ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, Ντάν Χαλούτζ. Ανατριχιάζω, ακόμα και τώρα που σκέπτομαι με τί ανθρώπους έχουμε να κάνουμε!! Δύο φίλοι απ’ το στρατό, δύο πιλότοι :ο ένας αρνείται να βομβαρδίσει σχολείο, ανακρίνεται, ομολογεί, και αποστρατεύεται. Ο άλλος, βομβαρδίζει το κρησφύγετο ενός «τρομοκράτη» και μαζί μ’ αυτόν σκοτώνει και αμάχους. Δηλώνει ότι δέν έχει καμμία τύψη, και σήμερα είναι αρχηγός του Ισραηλινού στρατού! Η φιλία διαλύεται, όταν ο πρώτος υπογράφει μαζί με άλλους πιλότους μιά δημόσια δήλωση διαμαρτυρίας για αυτή την έλλειψη ηθικού ενδοιασμού.. Κι’ εγώ, ο φτωχός Έλληνας πολίτης, ρωτάω: θά ‘πρεπε, το Ισραηλινό κράτος να λάβει ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΟΥ, το κείμενο των πιλότων;; Άν είχαν δόσει σ’ αυτό μεγαλύτερη σημασία οι πολιτικοί του Ισραήλ, θα είχαμε σήμερα βομβαρδισμούς αμάχων; Θα είχαμε τα γεγονότα της Κανά; Όταν λέμε, εμείς οι πολίτες, ότι «οι πολιτικοί, πρέπει να είναι άνθρωποι ΣΟΒΑΡΟΙ, και ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ», εννούμε ακριβώς αυτό! Να προσέχουν τέτοια κείμενα! Γιατι, «λάθη» και «απροσεξίες» σε τέτοια ζητήματα, έχουν τεράστιο κόστος! Η κατάσταση, μου θυμίζει το δικό μας ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ «ΣΑΜΙΝΑ»: Θυμάστε, που ο Μηχανικός είχε προειδοποιήσει την Εταιρεία για τα προβλήματα του καραβιού, κι’ αυτοί αντί να τον προσέξουν, ΤΟΝ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ; Και μετά, 80 οικογένειες πνίγηκαν, εξαιτίας της αναισθησίας των «υπεύθυνων» της Εταιρείας, της οποίας ο επικεφαλής αυτοκτόνησε πέφτοντας απ’ το παράθυρό του τελικά... Το ίδιο «τραγούδι» βλέπω να παίζεται σήμερα στον Ισραηλινό στρατό : Αδιαφορία για ηθικά ζητήματα, όταν σου τα επισημαίνουν οι αρμόδιοι πιλότοι σου, είναι σάν να οδηγείς τον λαό σου σε αυτοκτονία! Ή μήπως τα παραλέω, κι’ έχω λάθος;


3) Προσέξτε πόσο όμορφα και ΣΟΦΑ απαντάει στην ερώτηση της «Ελευθεροτυπίας», γιατί δέν διαμαρτύρονται οι πιλότοι σήμερα, αφού μαθαίνουν ότι βομβαρδίζουν αμάχους: «..Είναι πολύ δύσκολο να διαμαρτυρηθεί ένας στρατευμένος, και για τους νέους είναι πολύ σκληρό. Διαμαρτυρήθηκα όταν έγινα 40 χρονών, όταν γεννιόταν το πρώτο μου παιδί..». Μπράβο! Του βγάζω το καπέλλο, με όλο τον σεβασμό μου!...


4) Έχω ένα ερώτημα, για όλο τον Αραβικό κόσμο : ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος, σας είναι ανεπιθύμητος, ως κάτοικος της Παλαιστίνης;;; ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος, θα κάνει κακό στα παιδιά σας, ή θα πρέπει να του τα πάτε εσείς οι ίδιοι, με χαρά, να σας τα μορφώσει; ΑΥΤΟΣ ο άνθρωπος, άν βγεί να ζητήσει απο όλη την οικουμένη την άδεια ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ, θα του αρνηθούμε;;;;;;;

Δέν γράφω άλλα δικά μου σχόλια, άν και υπάρχουν πάρα πολλά εντυπωσιακά σημεία σ’ αυτή τη συνέντευξη. Σταματάω εδώ, και περιμένω όποιον απο σάς θέλει, να συμπληρώσει τις δικές του εντυπώσεις.

Επίσης : απο περιέργεια, έβαλα τις λέξεις Hagai Tamir στο Google, και μπήκα στο site http://www.seruv.org.il/english/article.asp?msgid=60 στο οποίο έχει
- αναλυτικά, όλη την ιστορία του Ταμίρ
- και, διάφορα άλλα ενδιαφέροντα, για μιά κίνηση «αντιρρησιών» στο Ισραήλ. Αλλα πλέον το πράγμα πάει σε μεγάλο βάθος, και δέν είναι δική μας δουλειά να πάρουμε θέση σε εσωτερικές τους υποθέσεις. Τουλάχιστον, έτσι νομίζω..

Παρασκευή, Αυγούστου 11, 2006


ΕΚΔΡΟΜΗ, ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ...



ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ φωτογραφία του REUTERS, δημοσιευμένη στο σημερινό «ΒΗΜΑ»!
Μισή ώρα την χάζευα στην καφετέρια απόψε, και αναρωτιόμουνα πώς να την σχολιάσω.. Έχει κάτι «μαγικό» !
Τί να πώ... Αυτή η γή, η λιακάδα, μου θυμίζει το χωριό μου στην Πελοπόννησο.. Ο ΚΟΣΜΟΣ μας! Κι’ εμείς, στη μέση με τα τάνκς, να σκοτωνόμαστε ! Αυτός είναι ο άνθρωπος..
Δέν γράφω άλλα. Ας τη σχολιάσει όποιος φίλος μπορεί..

Και μιά είδηση, απο το ίδιο κείμενο της εφημερίδας :
«..Αξίζει δέ να σημειωθεί η δημόσια χθεσινή τοποθέτηση του στρατηγού ( και στελέχους πλέον του Εργατικού κόμματος ) Ντάνι Γιάτομ, ο οποίος χαρακτήρισε «άσκοπη» μιά πιθανή περαιτέρω προέλαση στον Λίβανο, αφού «ακόμη και να φτάσουμε στον Λιτάνι, οι Κατιούσα θα συνεχίσουν να μας πλήττουν. Στην πραγματικότητα, χτυπάμε μόνοι μας το κεφάλι μας στον τοίχο!»

Επιτέλους, μυαλό!

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ


Κύριε Δήμου, γειά σας.
Είμαι 45 χρονών, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, και μένω μόνιμα στην Αθήνα. Πικραμένος πολύ, προσπαθώ να γράψω κι’ εγώ κάτι για τον πόλεμο στο Λίβανο, και σκίζω το ένα κείμενο μετά το άλλο. Δέν μου είναι εύκολο, άν θέλω να φανώ αντάξιος της συγκινητικής σας προσπάθειας να μας βάλετε να σκεφτούμε το θέμα βαθύτερα. Δέν σας κρύβω, ότι αρχικά το κείμενό σας μου φάνηκε κι’ εμένα πως «γέρνει» υπέρ του Ισραήλ. Αλλά, μιά προσεκτικότερη ανάγνωση μου έδειξε πως δέν είναι έτσι..

Αναρωτιέμαι, ΓΙΑΤΙ να θέλω να γράψω κι’ εγώ κάτι για τους Ισραηλινούς; Δέν τους ξέρω. Πώς να τους κρίνω; Η πολιτική σήμερα, είναι τόσο ΥΠΟΥΛΗ, που οι πολιτικοί όλοι, άλλα λένε και άλλα επιδιώκουν στο παρασκήνιο. Αυτό που δίκαια σας φαίνεται μή ορθό, δηλαδή ότι ενώ είχε δοθεί στους Ισραηλινούς η διαβεβαίωση για αφοπλισμό της Χεσμπολάχ έγινε ακριβώς το αντίθετο, είναι ο τρόπος που γίνεται η πολιτική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη σήμερα. Όλοι, είναι ψεύτες! Άντε μετά εγώ, ο φτωχός πολίτης, να κρίνω σωστά το τί φταίει σ’ έναν πόλεμο...

Και όμως, έχω γνώμη! Ξέρετε γιατί; Επειδή βλέπω τριγύρω μου παντού πολέμους, και φοβάμαι ότι μιά μέρα θα μας το φέρουν αυτό το αίσχος και στη δική μας πόρτα! Έτσι, είμαι καχύποπτος, χρόνια τώρα. Έχω φάει ατέλειωτα ξενύχτια στο Ίντερνετ αναζητώντας πληροφορίες που δέν γράφουν οι εφημερίδες, για τα πετρέλαια της Κασπίας. Έχω σχηματίσει προσωπική γνώμη για όλα. Όμως, δικαιούμαι να την δημοσιοποιήσω εδώ; Αμφιβάλλω.

Σε αντίθεση με σάς, η δική μου σκέψη δέν αγκαλιάζει τόσο τους αμάχους, όσο τους Ισραηλινούς στρατιώτες που τους βλέπω στην τηλεόραση να χώνονται στα τζίπ, και στά τάνκς.. Μου φαίνονται συμπαθητικά, μορφωμένα παιδιά, με τα γυαλάκια τους μερικοί, μου θυμίζουν τους συμφοιτητές μου στο Πανεπιστήμιο. Ευχαρίστως θα τους δεχόμουνα απέναντί μου, στο τραπέζι μου στην καφετέρια, για συζήτηση. Είμαι βέβαιος, ότι θα είχα ν’ ακούσω πολλά αξιόλογα πράγματα απο το στόμα τους. Και όμως, παγωμένος τους βλέπω αρματωμένους, να χώνονται στα τάνκς για το μέτωπο.. Αυτή είναι η τραγωδία, για μένα.. Η αιώνια τραγωδία, όχι μόνο των Εβραίων, αλλα της ανθρωπότητας, σε όλη της την Ιστορία. ΠΟΙΟΙ, και ΓΙΑΤΙ δίνουν σ’ αυτά τα παιδιά το τάνκς σάν περιβάλλον για να ζήσουν, και το αυτόματο σάν εργαλείο για να δουλέψουν; Αξίζουν αυτά τα παιδιά, μιά τέτοια μεταχείρηση; Ντρέπομαι... Για μένα, ΟΛΟΙ οι πολιτικοί της γής, πρέπει να ντρέπονται γι’ αυτό..

Είναι τα παιδιά αυτά, αρμόδια για να λύσουν «το πρόβλημα ασφάλειας του Ισραήλ»;; Και οι πολιτικοί τους, οι καλοπληρωμένοι τους διπλωμάτες, τί κάνουν;; Η δική τους δουλειά, είναι να βάζουν τη νεολαία να βγάλει τα κάστανα απο τη φωτιά; Τους βλέπω στην τηλεόραση να παραμυθιάζονται λέγοντας πως «..η ΙΣΧΥΣ, θα εξαλείψει τον κίνδυνο ασφάλειας για το Ισραήλ..». Βαφτίσανε «Ισχύ!» τη ΒΙΑ, και νομίζουν ότι «καθάρισαν» με το ηθικό ζήτημα, εκεί! Αλήθεια, πώς την εννοούν άραγε την «Ισχύ»; Να βομβαρδίσουν πρώτα, και αφού μετατρέψουν τον Λίβανο σε ένα απέραντο νεκροταφείο, να στείλουν μετά τα παιδιά τους σε μιά ανώδυνη εκδρομή εκεί πέρα;;;;
Φαντάζομαι τον Ισραηλινό νεολαίο, να φτάνει σε κάποιο χωριό - «στόχο» αλώβητος μέσα στο τάνκς, και μετά να βγαίνει έξω, βόλτα στα ερείπεια.. Σ’ ένα τόπο γεμάτο απο κομμένα χέρια, αίματα, και πτώματα άταφα... Ωραία μοίρα, επιφύλαξαν οι Ισραηλινοί στα νειάτα τους! Δέν θα προκαλέσει άραγε βαθειές πληγές στη γενιά αυτή, μιά τέτοια «εμπειρία»; Ισχύς!! Ευχόμουν, ο Θεός τους να τους φωτίσει να μή βάλουν τα παιδιά τους σε μιά τέτοια δοκιμασία. Αλλα δυστυχώς, είναι αργά για ευχές.. Προτίμησαν τη ΒΙΑ. Βία, που δέν στρέφεται στην πραγματικότητα ενάντια στους «εχθρούς τους», αλλα ενάντια στα ίδια τα παιδιά τους, που τα εξαναγκάζουν να υποστούν αυτό το μαρτύριο...

«Ο πόλεμος, είναι η συνέχιση της πολιτικής, με άλλα μέσα!», λέει το γνωστό γνωμικό. Θα το πώ ανάποδα, για να γίνει πιό κατανοητό: «Πολιτική» κάνει το Ισραήλ σήμερα , «πολιτική, με άλλα μέσα!». Για μένα., αυτό είναι ανεπίτρεπτο, είναι άνανδρο. Είναι «αποτυχία της πολιτικής», όχι «πολιτική»! Όταν οι διπλωμάτες σου καταφεύγουν στη στρατιωτική ΒΙΑ, αυτόματα είναι σάν να ομολογούν ότι ΑΠΕΤΥΧΑΝ, ότι «δέν μπορούν», ή ότι «δέν ξέρουν», να λύσουν τα προβλήματα με τον σωστό τρόπο! Είναι σάν τον γονιό, ή τον δάσκαλο, που χαστουκίζει το παιδί για να το σπρώξει να διαβάσει, όταν εκείνο δέν υπακούει. «Εκπαίδευση με άλλα μέσα!» κάνει κι’ αυτός, σύμφωνα με την ορολογία των φωστήρων της οικουμένης! Αλλα ξέρουμε όλοι, ότι αυτός είναι ο «κακός γονιός», ο «κακός δάσκαλος», εκείνος που ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ πώς να μιλήσει στο παιδί, και να το καθοδηγήσει με τον σωστό τρόπο..Ποιός δέν λυπάται ένα παιδάκι, που τού ‘τυχε ένας τέτοιος πατέρας; Έτσι κι’ εγώ, λυπάμαι τους Ισραηλινούς, που τους έτυχαν τέτοιοι πολιτικοί.. Άκου «Ισχύς!»...Δέν ντρέπονται! Μεγάλοι άνθρωποι, και δέν έμαθαν τίποτα στα τόσα χρόνια που περπατάνε σ’ αυτόν τον κόσμο!... Άν αυτοί, οι πολιτικοί του Ισραήλ, δέν είναι αποτυχημένοι, πέστε μου τότε ποιός είναι ο ορισμός του «αποτυχημένου πολιτικού», να τον μάθω κι’ εγώ!

Κι’ εσείς, κύριε Δήμου, μας λέτε για τον «συνεπή ειρηνιστή», κ. Άμος Όζ! Πώς μπορείτε να βάζετε στην ίδια φράση σας, τον τίτλο «ειρηνιστής» και δίπλα να μας λέτε ότι ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ τον πόλεμο του Ισραήλ!! Χάσαν οι λέξεις το νόημά τους;; Θυσίασε ο κ. Άμος Όζ, τον τίτλο του «ειρηνιστή»; Τί λέτε, δέν καταλαβαίνω!

«Ειρηνιστής»!... Γιά φαντάσου.. «Δηλωσίας ειρηνιστής», που μας κάνει τώρα το σήμα της νίκης μέσα απ’ τον πυργίσκο του τάνκς του... Ο γνωστότερος ειρηνιστής της ανθρώπινης Ιστορίας, ο Μαχάτμα Γκάντι, έλεγε «..δέν υπάρχει κανένας σκοπός, για τον οποίο θα δεχτώ να αφαιρεθεί ανθρώπινη ζωή!». Ας μας πεί το ίδιο σήμερα ο κ. Άμος Όζ... Αλλα ο Γκάντι είναι ένας Άγιος, ένας μύθος.. Αληθινοί, πραγματικοί ειρηνιστές σήμερα, είναι για μένα εκείνοι οι πολιτικοί που καταφέρνουν να λύνουν τα προβλήματα χωρίς πόλεμο. Με τη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ. Δηλαδή, με ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ. Με ΤΟΝ ΛΟΓΟ. Όχι με «τα λόγια», τα γραμμένα πάνω στις κάνες των τάνκς τους...

Για να μήν παρεξηγηθώ τέλος, θέλω να πώ κάτι ακόμα, στον Ισραηλινό στρατιώτη, σάν άνθρωπος προς άνθρωπο : ΔΕΝ τον παροτρύνω να στραφεί ΤΩΡΑ κατά των πολιτικών του. Τον θέλω, να κάνει το καλύτερο δυνατό σάν άνθρωπος, για να σταθεί όρθιος σ’ αυτή τη δύσκολη περίσταση. Κάνοντας εκείνος το καλύτερο, καλυτερεύει και την πατρίδα του, κι’ εμένα, και τον κόσμο ολόκληρο... Και «το καλύτερο», είναι κατα τη γνώμη μου να κάνει ότι του ζητάει η πατρίδα του. Ίσως ακούγεται αντιφατικό αυτό με όσα έγραψα προηγουμένως, αλλα δέν είναι. Γιατι η ζωή, είναι ΒΑΘΕΙΑ. Πολύ βαθειά! Πιό πολύ κι’ απ’ την απύθμενη τσέπη των «Ισχυρών» της οικουμένης, για την οποία γίνονται πάντοτε, όλα...

Πέμπτη, Αυγούστου 10, 2006

ΑΡΧΙΚΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

Γειά σας.
Είμαι Έλληνας, και μένω στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια.
Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, 45 χρονών.
Δέν ξέρω τί καλό μπορώ να κάνω μ' αυτό το blog, το έφτιαξα απλώς για να πώ μιά 'απάντηση' στο σπουδαίο blog του κ. Νίκου Δήμου( doncat. blogspot.com ) στο σχόλιό του "Τρισυπόστατο μίσος" για τον πόλεμο του Ισραήλ στο Λίβανο, και απο εκεί και πέρα το τίποτα..

Εκτός κι' άν προκύψει τίποτα στο μέλλον, που τώρα δέν μπορώ να φανταστώ !
Όχι ότι δέν έχω χιλιάδες πράγματα να γράψω, απλώς αμφιβάλλω σοβαρά άν θα βρεθεί άνθρωπος διατεθειμένος να τα διαβάσει.

Ο τίτλος "..SAVOURA.." είναι απο μιά προσπάθεια που είχα κάνει πρίν απο πολλά χρόνια κυκλοφορώντας δωρεάν ένα περιοδικάκι με τέτοιον τίτλο σε 5-6 φίλους μου. Η προσπάθεια απέτυχε τότε, για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος όμως, ήταν η απογοήτευσή μου γιατι ενώ νόμιζα πως μπορούσα να αναλύσω την καθημερινότητα καλύτερα απο τα Ελληνικά ΜΜΕ, βρέθηκα με λύπη να διαπιστώνω ότι απλώς έκανα μιά απομίμησή τους, του χειρίστου είδους μάλιστα... Τρόμαξα, για το πόσο βαθειά μέσα μου είναι ριζωμένη πιά η "ψευτο-κουλτούρα" τους, και προτίμησα να σταματήσω το περιοδικάκι καλύτερα.

Απο τότε, διάφοροι φίλοι μου έχουν ζητήσει να το ξαναβγάλω, αλλα νομίζω ότι μάλλον αυτά τα λένε απο ευγένεια. Ίσως, αυτοί οι 5-6 άνθρωποι να χαρούν τώρα μ' αυτό το blog...

Επίσης, το "..σαβούρα.." μου ήρθε σάν έμπνευση τότε, επειδή διαπίστωνα ότι ζούσα ανάμεσα σε σωρούς απο πληροφορίες, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικά κλπ, και όμως ακόμα η ολοκληρωμένη γνώση μου ξέφευγε, για πάρα πολλα θέματα.
Η "..σαβούρα.." επίσης, είναι και αυτό που νιώθω πως υπάρχει στο μυαλό μου. Ένα μπέρδεμα δηλαδή, που χρόνια τώρα δέν ξεμπλέκει. Αντιφάσεις, περιορισμένες γνώσεις, δυσκολία να συνδυάσω διάφορα πράγματα και να δώ καθαρή την συνολική εικόνα..

Κι' όλα αυτά, ενώ ο κόσμος γύρω μου είναι τόσο τέλειος, τόσο σπουδαίος, που ώρες-ώρες αναρωτιέμαι σοβαρά τί ρόλο παίζω εγώ εδώ πέρα!....

Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κειμενό μου αυτό, και σας καλωσορίζω στη "..σαβούρα.." !