Σάββατο, Αυγούστου 26, 2006

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΤΣΟΜΣΚΙ
ΣΗΜΕΡΑ, ΣΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»

O Noam Chomsky, έχει μιλήσει αρκετές φορές για τον πόλεμο στον Λίβανο, και για τα σημερινά διεθνή προβλήματα γενικότερα..

Προσωπικά, έμαθα τον Τσόμσκι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε ένα δικό του κείμενο ως θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Απο τότε, διαβάζω πάντα τις συνεντεύξεις του, και άλλοτε συμφωνώ με αυτά που λέει, άλλοτε όμως όχι..

Σήμερα, η «Ελευθεροτυπία» μας μεταφέρει μιά συνέντευξή του στην αγγλόφωνη Τουρκική εφημερίδα «The new Anatolian». Μπορείτε να την διαβάσετε στο site της «Ε», στο http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=71691084 .

Εμένα, «μου έμειναν» 2 σημεία:
1) Το πρώτο, είναι το σημείο της ερώτησης του δημοσιογράφου:

-Αντιλαμβάνομαι ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Λίβανο και τη Γάζα αποτελεί βασικό κομμάτι του σχεδίου Μπους για την αναμόρφωση της περιοχής - δηλαδή την επαναχάραξη των συνόρων που όρισε η συμφωνία Σάικς-Πικό το 1916.
«Αμφιβάλλω εάν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ακούσει για τη συμφωνία Σάικς-Πικό. Εχουν τα δικά τους σχέδια για την περιοχή. Πρωταρχική μεταξύ αυτών είναι η παραδοσιακή δέσμευση για έλεγχο των μεγαλύτερων ενεργειακών πηγών του κόσμου. Οσοι δεν συμβαδίζουν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν στόχοι ανατροπής ή επίθεσης. Αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη ιδίως σε όσους γνωρίζουν την ιστορία του περασμένου αιώνα (και την πιο παλιά)».

Προσέξτε, ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΕΔΩ : ενώ ο δημοσιογράφος «ερμηνεύει» τον πόλεμο σάν κομμάτι κάποιου «σχεδίου Μπούς» για επαναχάραξη των συνόρων που όρισε η συμφωνία Σάικς-Πικό, ο Τσόμσκι ...λέει άλλα! Δέν βάζει την «συμφωνία» ή «τα σύνορα» σε πρώτο ρόλο, αλλα ...τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ !

Αυτό, είναι πολύ ενδιαφέρον!

Σημαίνει κατ’ αρχήν, πως ο πόλεμος ΔΕΝ είχε σάν στόχο «τη Χεζμπολάχ», αλλα «την Ενέργεια»! Δηλαδή, το Ισραήλ ΔΕΝ εισέβαλλε στον Λίβανο «για να αυτοπροστατευθεί απο τους πυραύλους της Χεζμπολλάχ», αλλα γιατι η εισβολή εξυπηρετεί ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΛΑΝΑ!

Αυτό, το υποπτευόμουν κι’ εγώ, αλλα είναι άλλο να το υποπτεύεσαι και άλλο να το αποδεικνύεις! Κι' ΑΚΟΜΑ, ομολογώ, ΔΕΝ έχω βρεί «τη σύνδεση» του πολέμου με τα Ενεργειακά παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή μας.. Ο Τσόμσκι, δείχνει ΝΑ ΞΕΡΕΙ αυτή τη «σύνδεση», αλλα δυστυχώς ΔΕΝ μας το εξηγεί ξεκάθαρα, μιλάει γενικόλογα, και μας αφήνει να ψάξουμε μόνοι μας να βρούμε τις διασυνδέσεις του ενός με το άλλο... Αλλά ( μεταξύ μας !), αυτό ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ, έως ακατόρθωτο για εμένα, τον απλό πολίτη, που δέν έχω «πληροφόρηση απο πρώτο χέρι» απο πολιτικούς γνωστούς κλπ...

( ..Ώπα! Μού ‘ρθε τώρα η ιδέα, να πήγαινα σε έναν βουλευτή, και να τον ρώταγα να μου εξηγήσει εκείνος το θέμα! Τί λέτε; Θα μου έλεγε την αλήθεια; Ή θα άκουγα πάλι τις γνωστές ανοησίες.... Αλλά, για σταθήτε!
ΤΙ ΣΟΪ «ΠΟΛΙΤΗΣ» ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ, ΟΤΑΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ «ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ» ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ! Δέν είναι «το ύψιστο καθήκον!» του πολιτικού, αυτού του είδους η ενημέρωση του πολίτη; ...Μμμμμ.... Αρχίζω να σκέφτομαι ΣΟΒΑΡΑ να το κάνω!!!!! Να πάω να τους χτυπήσω την πόρτα, και να δώ τί θα μου πούν!!! )

2) το δεύτερο σημείο, είναι η αληθινή «ταυτότητα» της Χεζμπολάχ. Προσέξτε:

-Πιστεύετε ότι το Ιράν και η Συρία ήταν πίσω από αυτόν τον πόλεμο, όπως είπε ο Μπους;
«Εικάζεται γενικώς ότι αυτές οι δύο χώρες έδωσαν τουλάχιστον την έγκρισή τους για την επίθεση της 12ης Ιουλίου εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα. Ωστόσο πολλοί από τους πιο σοβαρούς αναλυτές της Χεζμπολάχ και του Ιράν έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η Χεζμπολάχ ενεργεί με δική της πρωτοβουλία».

Ούπς! «Εικάζεται..» λέει, η σχέση της Χεζμπολάχ με το Ιράν!! Ενώ «οι σοβαροί..» συμπεραίνουν πως η Χεζμπολάχ ενεργεί με δική της πρωτοβουλία!!!!!!!

Δέν είναι ενδιαφέρον;;

ΓΙΑΤΙ ο Τσόμσκι να θέλει να μας πείσει πως η Χεζμπολάχ είναι «άσχετη» με το Ιράν; Μήπως επειδή ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, στοχεύοντας στη δικαιολόγηση ενός αυριανού πολέμου κατά του Ιράν;
Ή μήπως, επειδή ...όντως έτσι είναι, η Χεζμπολάχ ΔΕΝ κατευθύνεται απο το Ιράν!!
Αλλα τότε ...ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ κατευθύνεται;;
Είναι εντελώς ΑΥΤΟΝΟΜΗ, όπως είπε ο Τσόμσκι, ή συμβαίνει κάτι άλλο, βαθύτερο;

2 Comments:

At 16 Ιουνίου, 2007 19:14, Blogger heinz said...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι υπονοείς.
Καταλαβαίνω ότι κάτι θάπρεπε να καταλάβω αλλά τι?

Νομίζω ότι εδώ μας διαφεύγει κάτι βασικό:

Συστήματα όπως της Χεζμπολά, ή και κρατικά μορφώματα (Ισραήλ, Συρία, ΗΠΑ κλπ.) ΔΕΝ έχουν κάτω από ασφυκτικό έλεγχο τα υποσυστήματά τους.
Αντί να ψάχνουμε το "ποιός κινεί τα νήματα", μήπως είναι ώρα να σκεφτούμε ότι τα (υπο)συστήματα ΔΕν είναι μαριονέτες και έχουν ένα βαθμό ελευθερίας που πολλές φορές τα κάνει ανεξέλεγκτα?

Αν επιχειρείς συνεχώς να ερμηνεύσεις με όρους γραμμικότητας (αιτία->αποτέλεσμα) χάνεις το πολλές φορές εξόφθαλμα προφανές, δηλαδή την κυκλικότητα (αιτία<->αποτέλεσμα).
Και για να μην ακούγομαι ...φιλόσοφος, εννοώ το απλό:
Η κρίση στην Παλαιστίνη, αναγενά συνεχώς τον εαυτό της. έχει τραβήξει πάρα πολύ και πλέον έχει την δική της αυτόνομη δυναμική.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διάφοροι δρώντες (actors) δεν παίζουν ρόλο. Αλλά δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο ασφυκτικό έλεγχο στις εξελίξεις, ούτε είναι σε θέση να προβλέψουν τι θα ακολουθήσει: οι παράγοντες (οι μεταβλητές αν προτιμάς) είναι πολλοί και το σχήμα έχει πλέον υψηλή περιπλοκότητα.

 
At 16 Ιουνίου, 2007 19:15, Blogger heinz said...

κοινώς: τσίρκο έχει γίνει εκεί κάτω.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home