Η ανθρώπινη ΞΕΦΤΙΛΑ δέν έχει όριο, μερικές φορές.. Δυστυχώς.. Και... ακριβώς τέτοια είναι η περίπτωσή μου αυτή την εποχή !
----
Την περασμένη Κυριακή το πρωϊ, στάθηκα μπροστά στον άντρα της Αχλαδούλας, καθώς ανέβαινε τα σκλαλιά της Εκκλησίας με τον γιό του :
__ «Αχλάδιε, θέλω να σου μιλήσω !», του είπα.
Έτσι γεφυρώθηκε μιά κατάσταση ΜΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ που κρατούσε... 15 χρόνια ! Εκείνος, ανταποκρίθηκε χωρίς να νιώσει καμμία ιδιαίτερη έκπληξη:
__ «Εντάξει, πάμε λίγο πιό ‘δώ, να σ’ ακούσω..» είπε.
Το παιδί κάθησε στο μάρμαρο της Εκκλησίας παραδίπλα, και μας κοίταζε. Τού ‘ριξα μιά φευγαλέα ματιά μόνο, που την έκανα όσο πιό αδιάφορη γινότανε για να μήν του τραβήξω την προσοχή. Πρόλαβα να δώ μόνο τα χαρακτηριστικά της Αχλαδούλας στο σοβαρό, και τραγικό πρόσωπό του..
__ «Αυτός είναι ο γιός σου, ο Αχλαδούλης;» του είπα, καθώς απομακρυνόμασταν. __ «Ναί...» __ «Να σου ζήσει !»
Δέν απάντησε. Το ύφος του ήτανε βαρύ. Ένας άντρακλας δύο μέτρα σχεδόν, σωματώδης σάν «Κόναν ο βάρβαρος», ένας τύπος πολεμιστή για ταινία με τον Αττίλα.. Γιά τέτοιο πράγμα μιλάμε, βαρύ κι’ ασήκωτο... Μπήκα στο θέμα, αμέσως :
__ «Θέλω να πάω να ξαναβρώ την Αχλαδούλα...», του είπα. Έβαλα τελεία, και συνέχισα απότομα : «..Έχεις αντίρρηση ;;..»
Κοίταξε πέρα μακρυά, με βλέμμα γυάλινο απο πόνο.
__ «Ναί !..», είπε ενοχλημένος.
Αιφνιδιάστηκα. Δέν το περίμενα, ότι θα άκουγα τέτοια απάντηση. Πικράθηκα, νιώθοντας πως η πορεία μου προς την Αχλαδούλα τσακίζεται σε βαρύ τοίχο.. Εκείνος συνέχισε, εξηγώντας μου :
__ «Δέν έχει βγεί ακόμα το διαζύγιο... Όταν βγεί, τότε πήγαινε..»
Ήταν εκνευρισμένος. Δέν του άρεσε η κουβέντα αυτή, λογικό άλλωστε.. Έμοιαζε με θηρίο παγιδευμένο, που θέλει να ξεφύγει τη μοίρα του αλλα βλέπει πως δέν μπορεί... Έβγαζε πόνο, και έχθρα, μέσα στα λογικά πλαίσια όμως, χωρίς να γίνεται αναξιοπρεπής. Ίσα – ίσα, που η ειλικρίνεια με την οποία αντέδρασε στο ερώτημά μου, με είχε συγκινήσει. Εξακολουθούσε να μή με κοιτάζει, μένοντας με το βλέμμα καρφωμένο ίσια μπροστά του, στο πουθενά..
__ «Σ’ ευχαριστώ πολύ..» του είπα, και γυρίσαμε ξανά προς το παιδί.
Η κουβέντα τελείωσε εκεί, φανερά.. Δέν μ’ έπαιρνε να συνεχίσω άλλο, κι’ έτσι τον άφησα προβληματισμένο, κι’ έφυγα πικραμένος κι’ εγώ..
----
Η αρχική μου εντύπωση, ήτανε μιά απέραντη ΘΛΙΨΗ για τον άνθρωπο, και το πώς παγιδεύεται μόνος του σε αδιέξοδα.. Αυτό, αφορά τον άντρα της Αχλαδούλας. ΔΕΝ θεωρώ σωστό το ότι δέν θέλει να πάω να την ξαναβρώ. Ενώ αυτό ακούγεται «ανθρώπινο» εκ μέρους του, εντούτοις πάσχει στο ότι παρεμβαίνει εκείνος στο ποιούς πρέπει να συναντάει η Αχλαδούλα και ποιούς όχι.. Περιορίζει δηλαδή ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ, πράγμα που νομίζω πως είναι σφάλμα να συμβαίνει σε ένα παντρεμένο ζευγάρι... Άν ήμουν εγώ στη θέση του, θα μου έλεγα «..κάνε ότι θέλεις. Δέν μπορώ εγώ να σε εμποδίσω να πάς να την συναντήσεις..», για να μήν πώ ότι... θα με πήγαινα κιόλας ο ίδιος σ’ αυτήν !
Αλλα εγώ... έχω ακόμα ένα μυαλό παιδιάστικο, απαλλαγμένο απο το δικό του φορτίο της εμπειρίας, και κρίνω «θεωρητικά» τα πράγματα χωρίς να με αγκυλώνουν τα συναισθήματα.. Έτσι, κρίνω πως το να εμποδίζεις έναν άνθρωπο είναι πράξη ΦΟΒΟΥ. Και ο φόβος... δέν φέρνει καλά αποτελέσματα σε τέτοιες περιπτώσεις, μάλλον..
Αλλα Η ΖΩΗ είναι πιό βαθειά απο τη δική μου σκέψη. Έτσι, δέν αποκλείεται αύριο να την ξανακερδίσει την Αχλαδούλα ο άνθρωπος αυτός, παρά τα συναισθηματικά του δεσμά που του συσκοτίζουν τη λογική σήμερα.. Εξάλλου, ΑΥΤΟΣ παντρεύτηκε την Αχλαδούλα τελικά, μιά φορά κι’ έναν καιρό, και όχι εγώ με τις φιλοσοφίες μου.. Βέβαια, το κατάφερε αυτό χωρίς αντίσταση αφού εμένα η Εκκλησία με είχε «σκοτώσει» τότε σκόπιμα για να του ανοίξει τον δρόμο, αλλα αυτό.... δέ βαριέσαι... τί να λέμε τώρα.. Εγώ δηλαδή τα λέω, αλλα ποιός νιάζεται να ακούσει κι’ ακόμα περισσότερο να τα ΣΚΕΦΤΕΙ όλα αυτά..
----
Η μεγάλη ΞΕΦΤΙΛΑ όμως, που έγραψα στην αρχή, είναι αυτή που νομίζω πως χαρακτηρίζει τον εαυτό μου πιά, και ΟΧΙ τον άντρα της Αχλαδούλας..
Και είναι το ότι «χρειάζομαι άδεια» για να πάω να της μιλήσω.
Αυτό... δέν είναι κάτι ασήμαντο !
Θέλει σκέψη. Πολλή, και βασανιστική, για να το χωνέψω και να ερμηνεύσω σωστά τη σημασία του...
----
Υ.Γ.
Το τραγούδι της ΕΥΡΙΔΙΚΗΣ που βάζω εδώ, είναι μάλλον «ευσεβείς πόθοι» παρά απεικόνιση της αλήθειας.. Άλλωστε, όπως το μάντευα, ΑΝΤΡΑΣ το έχει γράψει, προφανώς ομοιοπαθής..
Καμμία σχέση λοιπόν, με το θέμα μας..
Εκτός του ότι... η Ευριδίκη ήταν Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΟΥΛΑΣ !! Και, εδώ που τα λέμε, με τέτοια καταπληκτική ερμηνεία που κάνει στο βιντεοκλίπ αυτό, πείθει ότι δίκαια κέρδισε την καρδιά της...
Μέσα στη γενική «θανατίλα» που με έχει πλακώσει αυτές τις μέρες αφού στην Ενορία δέν μπορώ να βρώ ΖΩΗ, υπάρχουν και... οι ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, δηλαδή εξελίξεις που ωθούν στην κατεύθυνση ενός καλύτερου αύριο εδώ..
Τέτοια εξαίρεση, είναι η σειρά συζητήσεων που άρχισα ήδη με τον αρμόδιο ιερέα, για την παλιά ιστορία της Αχλαδούλας. Ήδη έχουμε κάνει 3 συνομιλίες διάρκειας απο 1 ως 3 ώρες η καθεμία, και περιμένω απο αυτές να καταλάβει η Εκκλησία ότι ΔΕΝ ήταν «απόπειρα βιασμού» η ενέργειά μου στην Αχλαδούλα την Πρωταπριλιά του ’94, αλλα κάτι εντελώς διαφορετικό : μιά πράξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ για αυτήν..
Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων λοιπόν, ξανάνοιξα κάτι παλιά ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ που έγραφα τότε.. Και βρήκα σ’ αυτά ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ του θέματος, που τις είχα ξεχάσει στο μεταξύ ! Ξαναζωντάνεψε στα μάτια μου, η εποχή εκείνη που την γνώρισα, κορίτσι 14 ετών τότε...
Ήταν μιά ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ. Οι σημειώσεις μου είναι γεμάτες ονόματα παιδιών, και γεγονότα.. Σάν μιά παλιά ταινία, απο μιά εποχή ΑΚΜΗΣ, ζωντάνιας, και ανθρωπιάς, εντελώς διαφορετική απο το ψόφιο τίποτα που ζούμε σήμερα..
Μιά όμορφη εποχή !..
Που... τη νοστάλγησα ξανά, με συγκίνηση !
Το καλοκαίρι ’93 ειδικά... ήταν το κάτι άλλο, με έναν... ψιλο-ερωτάκο ( !! ) να σκάει και να μή σκάει, ανάμεσα σε μένα και στην Αχλαδούλα ! Και καλά, εγώ ήμουνα φούλ ερωτευμένος μαζί της τότε, πλήν όμως αυτό νόμιζα πως ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΤΑΝΕ. Και πως θα μπορούσα να τραβήξω μιά τίμια διαδρομή χωρίς να το φανερώσω ποτέ.. Εξάλλου, σιγά τ’ αυγά, σε όλη μου τη ζωή έπνιγα συναισθήματα, δέν ήταν και τίποτα δύσκολο να το κάνω και τότε, που το απαιτούσε η περίσταση...
Το θέμα είναι όμως... πώς αισθανότανε η Αχλαδούλα τότε ! Και, τα στοιχεία του Ημερολόγιου δείχνουν ότι μάλλον με είχε καταλάβει, και με διερευνούσε προσεκτικά κι’ εκείνη... Κι’ όταν λέμε «με διερευνούσε», εννοούμε... άστα να πάνε, δέν αντέχω, θα βάλω τα κλάματα !!!
----
Και όμως, όλα αυτά είναι πολύ όμορφα ! Γιατι έτσι, είναι όμορφη η ζωή, όταν την ζεί κανείς δημιουργικά αντί να επιβιώνει απλώς..
Αλλα οι άνθρωποι... ΔΕΝ συζητάνε για τέτοια ζητήματα ! Μιλάμε για ποδόσφαιρο, για αυτοκίνητα και κομπιούτερ, αλλα για την ομορφιά της ζωής μας έστω στο παρελθόν.... ποιός σκοτίζεται να κάθεται να ακούει...
Η ζωή τρέχει, το παιδί της Αχλαδούλας θέλει το γάλα του, ο μισθός φτάνει και δέν φτάνει, νά τα «σοβαρά προβλήματα» για να ασχοληθεί κανείς σήμερα. Έτσι δέν είναι; Η βουτιά στο παρελθόν, τί έχει να προσφέρει;
Μοιάζει να είμαι Ο ΜΟΝΟΣ άνθρωπος που συγκινείται και βρίσκει νόημα πιά, σε αυτή τη βουτιά..
Γιαυτό... ξυπνάω και με βρίσκω ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΟ με το πνεύμα του βιντεοκλίπ που σας βάζω εδώ..
Κι’ αυτό είναι το τραγικό, στην περίπτωσή μου ! Ένα «θέλω!», που... μοιάζει ΑΔΥΝΑΤΟ να μπορεί να πραγματοποιηθεί πιά, μετά τον καρκίνο που έχω..
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗ / 25 : Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ, ΚΑΙ Η ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΘΑΜΕΝΩΝ..
Απο την Παρασκευή το απόγευμα που βγήκα απ’ το Νοσοκομείο με «άδεια» για το Σαββατοκύριακο, δέν μπορώ να ησυχάσω.
Τριγυρίζω στους Εσπερινούς της ενορίας μου μισότρελλος, ψάχνοντας να βρώ ΕΝΑΝ έστω, παλιό γνωστό της εξαφανισμένης Αχλαδούλας. Για να συζητήσω, να ΜΑΘΩ... Να πάρω την οποιαδήποτε πληροφορία για να γεμίσω αυτό το κενό των 15 χρόνων μέσα μου..
Αλλα ΔΕΝ βρίσκω κανέναν..
Η παλιά «νεολαία» της ενορίας, σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα σύνολο απο οικογένειες που σκόρπισαν. Έφυγαν απο τα Πατήσια, αναζητώντας καλύτερη ζωή στα διάφορα Προάστεια, όπως πχ το Νέο Ηράκλειο που φιλοξενεί τώρα την Αχλαδούλα...
Έφυγαν... κι’ άφησαν πίσω τους μιά ΠΕΘΑΜΕΝΗ ΕΝΟΡΙΑ..
Κι’ εμένα με τσακισμένη ψυχή πιά, να κάθομαι στην Εκκλησία και να αναρωτιέμαι ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ και τί γυρεύω ανάμεσα στα γερόντια, τους Αλβανούς, και τις Ρωσσίδες..
Βγαίνουν οι παππάδες και κάνουν την «έξοδο» στο κέντρο του Ναού, σηκώνομαι όρθιος και κοιτάζω τον κόσμο γύρω μου, και νιώθω ολότελα ΞΕΝΟΣ, σε τόπο ψόφιο, που δέν υπάρχει ένα γνώριμο πρόσωπο να μου ζεστάνει την ψυχή...
Πώς να την χωνέψω αυτή την κατάσταση... Δέν παλεύεται. Είναι πληγή που αιμορραγεί μέχρι θανάτου..
__ «Πώς πήγε το τμήμα σκακιού του Πνευματικού Κέντρου;», ρώτησα έναν ιερέα μας. __ «Αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα. Ήρθαν 3 παιδάκια...» __ «Γιατί δέν το διαφημίζετε στα Κατηχητικά, που υπάρχουν παιδιά;» __ «Έεεε... χμμ... ποιά κατηχητικά; ΤΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΕΧΕΙ 7 ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΝΟ !», είπε, κι’ έμεινα εμβρόντητος...
Το κατηχητικό που θυμάμαι εγώ, ακόμα και στον καιρό της Αχλαδούλας, έσφυζε απο παιδιά και νεολαία.. Τώρα, μοιάζει με πτώμα πιά, που έχει απομείνει μόνο ο σκελετός για να θυμίζει πως κάποτε κάτι έζησε εκεί πέρα...
Και η ζωή προχωράει... Τα Πατήσια γίνονται ΓΚΕΤΟ μεταναστών, και οι Αθηναίοι σκορπίζουν στα γύρω προάστεια. Είναι αναπόφευκτο. Ποιός θα καθήσει ΕΔΩ, να μεγαλώσει το παιδί του δίπλα στους μαχαιροβγάλτες;
Η Αχλαδούλα έκανε σωστά που έφυγε.. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνω κι’ εγώ. Αλλα ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, για οικονομικούς λόγους. Και μένω εδώ. Μόνος, σε μιά ενορία ΝΕΚΡΗ απο ζωή πιά...
Αυτά σκεφτόμουνα στην Εκκλησία την Παρασκευή το απόγευμα.. ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΝΟΡΙΑ πιά !.. ΔΕΝ έχω ανθρώπους ! Μοιάζει να είναι το ΤΙΜΗΜΑ για την οικονομική μου αποτυχία στη ζωή μου. Μιά κόλαση..
----
Απόψε, Σάββατο απόγευμα, καθόμουνα στον Εσπερινό και ένιωθα την ίδια παγωμάρα..
Στον άμβωνα, στεκότανε Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ, ο πρώην Πνευματικός της Αχλαδούλας, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε την πολιτκή της ΚΑΜΜΙΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ανάμεσα σ’ αυτήν και εμένα..
Τί να τον κάνω τώρα;
Τί μπορεί να μου ξαναφέρει πίσω;; Εξάλλου... κι΄ εκείνος ΕΦΥΓΕ, πρώτος απ’ όλους, για τη Μητρόπολή του..
Κουρασμένος, περίμενα το τέλος του Εσπερινού μπάς και καταφέρω να του μιλήσω. Να τον ρωτήσω τί έκανε γι’ αυτό που του είχα ζητήσει πρίν 2 μήνες, να βοηθήσει να ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΩ με την Αχλαδούλα. ( διαβάστε την «Ανάσταση / 7» )
Έπιασα μιά άδεια καρέκλα μπροστά στο Ιερό, και περίμενα σκεφτικός.. Στην πραγματικότητα, δέν υπήρχε λόγος να τον ρωτήσω για αυτό το ζήτημα, αφού το προχωράω ήδη απο άλλες κατευθύνσεις. Ήθελα όμως να του μιλήσω, για να μήν αισθάνεται ότι του κρατάω μίσος και δέν τον αποδέχομαι στην ενορία μας πιά..
Ξαφνικά... τον είδα σε μιά πλάγια πύλη του ιερού, να στέκεται και να μιλάει σε 2 ηλικιωμένες γυναίκες ! Ευκαιρία να τον πετύχω ΜΟΝΟ ΤΟΥ, που τινάχτηκα αμέσως και την άρπαξα απο τα μαλλιά ! Τον πλησίασα, μου χαμογέλασε, του φίλησα το χέρι, και τον ρώτησα «αθώα»: __ «Τί έγινε με αυτό που σου ζήτησα;»
Περίμενα να τον δώ να έρχεται σε δύσκολη θέση, στριμωγμένος στο ρίγκ της ηθικής, και να αντιδράει με νεύρα εναντίον μου !
Αυτός όμως χαμογέλασε, σκέφτηκε λίγο, και μου είπε με την μεγαλύτερη ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ στο βλέμμα του, __ «Δέν έκανα τίποτα !...». Σταμάτησε, και με κοίταξε. Του χαμογέλασα. Και συνέχισε : __ «..Δέν κατάφερα να την εντοπίσω..» __ «Δέν πειράζει..», του είπα με ζεστή καρδιά.
Με είχε ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ το ύφος του, η ειλικρίνειά του, το χαμόγελό του που χρωμάτιζε το θέμα με όμορφα χρώματα κάνοντάς με να αναθαρρήσω κι’ εγώ, και να αισθανθώ ότι ΖΟΥΣΑ, ότι δέν συναντούσα ΕΝΑΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΙΧΟ πιά, αλλα μιά ζωντανή ΨΥΧΗ...!
Εκείνος, προς μεγάλη μου έκπληξη, πήγε ένα βήμα παραπέρα το ζήτημα :
__ «χμμμ... Χτές, είδα τον αδερφό της, αλλα δέν μπόρεσα να του μιλήσω...», είπε, και με κοίταξε. Ήταν φανερό, ότι δέν είχε άλλα να πεί.
__ «Δέν πειράζει!..», του χαμογέλασα, «..σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ !». Κι’ έφυγα, συγκινημένος βαθειά...
Μέσα στην άχαρη ερημιά της ενορίας μου, ένιωσα σάν να ΑΣΤΡΑΨΕ ξαφνικά μιά λάμψη ΖΩΗΣ...
Ειρωνεία της τύχης, το μόνο πρόσωπο που μου ζέστανε την ψυχή εδώ μέσα, να είναι Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ...
Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Μητροπολίτης !..
Που, απόψε, ένιωσα για πρώτη μου φορά ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΓΑΠΑΩ !!!
Ναί !! Παρά τα όσα μου έκανε, και τα όσα του σέρνω εδώ, στο Ίντερνετ..
Τον αγαπάω πιά.. Και ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ...
Κι’ έτσι θα τον υποδέχομαι απο εδώ και πέρα στην ενορία μας, όποτε έρχεται να μας επισκεφθεί..