Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΑΥΤΑΠΑΤΗ... ΤΟΥ DAWKINS /3
ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
Την περασμένη Παρασκευή ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑ ΤΗΝ 1η ΑΝΑΓΝΩΣΗ του βιβλίου του DAWKINS για την «περι Θεού αυταπάτη» !
Είμαι έτοιμος τώρα να αρχίσω την ΔΕΥΤΕΡΗ ανάγνωση, των κύριων σημείων μόνο, που ήδη τα έχω επισημάνει στο βιβλίο. Σκέφτομαι λοιπόν, να ξεκινήσω τα κεφάλαια ένα-ένα διαδοχικά, και να γράφω τις απόψεις μου σε μιά ανάρτηση για το καθένα τους.
Πρίν απο αυτή τη δουλειά όμως, νομίζω πως αξίζει να αναφέρω εδώ μερικές ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ που μου προκάλεσε το βιβλίο :
1. ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ
Η Θεωρία της εξέλιξης των ειδών, έτσι όπως την είδα να παρουσιάζεται μέσα στο βιβλίο... με συγκίνησε ! Χωρίς να λέω ακόμα ότι την αντιλαμβάνομαι σωστά, είδα κάποιες άγνωστες σε μένα πλευρές της, που με προβλημάτισαν αρκετά ! Αισθάνομαι ότι μας υποχρεώνει, ΑΝ αποδειχτεί πως είναι σωστή, να δούμε τον κόσμο όντως με διαφορετική ματιά : σάν να βγαίνουμε ξαφνικά σε ένα σύμπαν εντελώς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ απ’ ότι νομίζαμε ως τώρα, αλλόκοτο, μυστηριώδες, και... γοητευτικό! Ίσως μάλιστα, ΟΛΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ μας να ΜΗΝ μπορεί να μας κατευθύνει σωστά πιά, και να χρειάζεται μιά νέα φιλοσοφική θεώρηση εκ βάθρων η ανθρωπότητα, για να μπορέσει να περπατήσει σ’ έναν τέτοιο κόσμο!
Με αυτή την υποψία, μπορώ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ το τί ωθεί τον DAWKINS και τους άλλους εξελικτικούς σε αυτό τον «πόλεμο κατα της Θρησκείας». Η μάχη κατά του Θεού, ίσως είναι το ΠΡΩΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ενός γενικότερου πολέμου ενάντια σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ, είτε φιλοσοφικές, είτε κοινωνικές, οικονομικές κλπ.. Θέλω να πώ δηλαδή, ότι ΑΝ δούμε στη διαμάχη του DAWKINS κατά του Θεού, την ΑΓΩΝΙΑ του «εξελικτικού ανθρώπου» για μιά ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ της ζωής, επειδή βλέπει ότι ζεί σ’ ένα σύμπαν καινούριο, στο οποίο οι παλιές «συνταγές» ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να τον βοηθήσουν... τότε Ο DAWKINS ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, είτε ο Θεός υπάρχει, είτε όχι !
Παρεπιπτόντως, περνώντας αυτές τις μέρες απ’ τον ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, βρήκα το βιβλίο του Δαρβίνου για την «Καταγωγή των ειδών», εκδόσεις Γκοβόστη, και το αγόρασα σήμερα. Απ’ ότι είδα στο Ίντερνετ κατόπιν εορτής, το έχουν ήδη κυκλοφορήσει και οι εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα». Δέν ξέρω ποιά μετάφραση είναι η πιό καλή, θα δούμε στη συνέχεια... Δέν ισχυρίζομαι ότι θα διαβάσω το βιβλίο σάν... ποιηματάκι, προφανώς θα είναι ΔΥΣΚΟΛΟ για μάς τους άσχετους με τη Βιολογία. Πλήν όμως... θα γνωρίσω, ρε παιδί μου, ΤΗ ΣΚΕΨΗ αυτού του Δαρβίνου, που τόσο έχει ανακατέψει τον κόσμο...!
Απο την πρώτη σκόρπια ανάγνωση που έκανα, αρχίζω να τον εκτιμώ πολύ τον Δαρβίνο. Πολύ περισσότερο απο τον DAWKINS, που μου είχε φανεί πιό «ρηχός» αρχικά...
2. ΓΙΑ ΤΗ «ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ» !!
Ένα χαρακτηριστικό του βιβλίου του DAWKINS που με πίκρανε, μου τσάκισε το ηθικό, και μ’ έκανε κουρέλι πραγματικά, ήτανε.... οι πάρα πολλές ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ του σε βιβλία Εγγλέζων, άγνωστα σε μένα. Το πρόβλημα είναι ότι... τα βιβλία αυτά, έχουν ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΕΣ ΤΙΤΛΟΥΣ, τέτοιους που άν τα έβρισκα σε κάποιο ράφι, σίγουρα θα τα αγόραζα, απο περιέργεια! Η πλειοψηφία απο αυτά ΔΕΝ κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είναι ΜΕΛΕΤΕΣ πάνω σε διάφορες λεπτομέρειες της ζωής μας, στις οποίες ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΝ και τις ΑΝΑΛΥΟΥΝ κάποιοι στοχαστές στην Αγγλία. Δέν είναι ΕΥΚΟΛΑ ΒΙΒΛΙΑ δηλαδή, για να τα μεταφράσει κανείς και να τα φέρει στην Ελλάδα..
Κι’ έτσι, μένουμε εδώ, στο μαύρο σκοτάδι.
Αυτή η συνειδητοποίηση, ότι ενώ στην Αγγλία κυκλοφορούν συνέχεια βιβλία απο ανθρώπους που ΔΙΕΙΣΔΥΟΥΝ στις λεπτομέρειες της ζωής μας, ενώ εδώ στην Ελλάδα αρκούμαστε στα μυθιστορήματα της κάθε Δημοσιογραφίνας... με κάνει λιώμα, πραγματικά... Ντρέπομαι για τον τόπο μου, και για τον «πολιτισμό του» σήμερα. Κολοκύθια πολιτισμό έχουμε, απλώς περιμένουμε πότε θα δεήσει κάποιος εκδοτικός οίκος να μεταφράσει τα ξένα βιβλία, για να μάθουμε κι’ εμείς πώς σκέφτεται η ανθρωπότητα σήμερα, ή μάλλον... πώς σκεφτότανε εδώ και μερικά χρόνια, ώσπου να φτάσει η σκέψη της στην Ελλάδα...
Η δέ δική μας «παραγωγή σκέψης»... πού είναι;;
3. ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΑ... ΜΙΜΙΔΙΑ !!!
Διαφωνώ πλήρως με την απόπειρα του DAWKINS να «ερμηνεύσει» την ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, με βάση τη ΘΕΩΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ. Δέν ξέρω βέβαια ΓΙΑΤΙ το κάνουν αυτό οι εξελικτικοί, αλλα μου φαίνεται χοντροκοπιά, κατ’ αρχήν.. Τα «μιμίδια» σάν το ανάλογο των «γονίδιων» στον χώρο του πολιτισμού, έτσι όπως τα αντιλήφθηκα εγώ ο άσχετος δηλαδή, μου φαίνονται αυτό που λέμε «μπλέκουμε τις βούρτσες με τις π...» !!
Μήπως.... οι εξελικτικοί έχουν καβαλήσει κάποιο καλάμι, και μαγεμένοι απο την θεωρία τους προσπαθούν να την εφαρμόσουν ΠΑΝΤΟΥ;;
Ελάτε τότε, ρε παιδιά, να μας εξηγήσετε τον Ηλεκτρομαγνητισμό με βάση την... εξέλιξη! Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλα να μάθουμε κι’ εμείς ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΥ !!!
1 Comments:
Απο αυτά που γράφεις μου ανοίγεις την όρεξη να διαβάσω το βιβλίο!
Πιστεύεις ότι κάποιος που δεν πειστεύει στον θεό, θα είχε να ωφεληθεί κάτι από αυτό το βιβλίο;
Αν σε ενδιαφέρει η θεωρία της εξέλιξης (και πως εξελίχθηκε μετά τον Δαρβίνο) μπορώ να σου δανείσω τον "Τυφλό Ωρολογοποιό" (επίσης του Dawkins)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home