ΤΟ ΝΕΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΜΟΥ
Είναι η εικόνα - σήμα κατατεθέν, του παιδιού-φάντασμα, στον "Εικονογραφημένο Μικρό Ήρωα" του Στέλιου Ανεμοδουρά. Το σκίτσο ανήκει στον Δημήτρη Αντωνόπουλο, βασισμένο σε προηγούμενο σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου. Ο "Εικονογραφημένος Μικρός Ήρως", ήταν το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό κόμικ που είχε ΜΟΝΟ εικόνες, και κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σπανιότατο σήμερα, δέν το βρίσκεις πουθενά, παρά μόνο σε συλλέκτες..
Κάντε 'κλίκ' στο διπλανό εικονίδιο, για να πάρετε την εικόνα στο κανονικό της μέγεθος.
-----------
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ :
04-01-2007 : ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ,ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΨΥΧΙΚΟΥ
5 Comments:
το μικρό εικονίδιο,
δέν μου αρέσει...
..αλλα δυστυχώς,
όσο και να προσπάθησα
δέν μπορώ να το κάνω καλύτερο..
..μπά, δέν μου αρέσει καθόλου, το μικρό...
Δυστυχώς, μάλλον θα το καταργήσω..
Το παιδί-φάντασμα, αντιστέκεται στην "αιχμαλωσία του" απο εμένα..!
ΤΟ 'ΣΒΗΣΑ,
με λύπη..
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ,
ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ...
Αυτές τις μέρες γίνεται ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ της περιόδου 1950-1960, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ψυχικού ( οδός Ι. Κοκκώνη 15, τηλ. 210-6717097 ) που θα διαρκέσει ως τις 20 Ιανουαρίου 2007.
Πήγα απόψε, 4 Ιαν. το απόγευμα. Δυστυχώς, δέν βρήκα τεύχος του «ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ», του αγαπημένου μου περιοδικού... Μόνο ένα φωτοτυπημένο δισέλιδο υπήρχε..
Τέλος πάντων, εκεί που ήμουνα μόνος στην αίθουσα, μπήκανε δύο ηλικιωμένοι κύριοι, ο ένας τρελλαμένος με τον «Μικρό Ήρωα» τον κλασσικό, με το κείμενο.. Είχε πάθος με τα σκίτσα του Απτόσογλου, κοίταζε τα διάφορα εξώφυλλα της Έκθεσης κι’ έλεγε απαξιωτικά «ά...! δέν είναι το αυθεντικό!.. Ανατύπωση είναι..». Πιάσαμε κουβέντα, και τον ρώτησα πώς ξεχωρίζει τα αυθεντικά απο τις ανατυπώσεις.
_ «Τα σκίτσα του Βύρωνα, είναι καλύτερα στα τεύχη ως το 200..», μου είπε. «..Μετά, ο ίδιος καλλιτέχνης δέν έκανε καλά τη δουλειά, ίσως απο κούραση, ίσως να μήν πληρωνότανε καλά, δέν ξέρω... Πάντως, τα σκίτσα του χάλασαν! Και μετά, όταν απο το 1961 ο Ανεμοδουράς άρχισε τις ανατυπώσεις, κάθε μία ήτανε χειρότερη απο την παλιότερη!..»
Του είπα για τον ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ Μικρό Ήρωα. Ούτε κάν τον ήξερε! Του έδειξα το δισέλιδο του περιοδικού, κοίταξε, και ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕ :
_ «Χάλια! Χάλια...» είπε, «...μά, δέν το βλέπεις κι’ εσύ; Είναι το παιδί-φάντασμα αυτό;;». Μού ‘δειξε το σκίτσο. «Γιά πρόσεξε! Τα φρύδια τα συνοφρυωμένα, την άγρια έκφραση, τη σκληράδα, αυτός ...αυτός είναι ένας ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ, δέν είναι το παιδί-φάντασμα!!»
_ «Καί... πώς ήτανε το σωστό παιδι-φάντασμα;;», τον ρώτησα, «..γιατι εγώ ΑΥΤΟ το σκίτσο του ξέρω!».
Κοίταξε στο άπειρο, με γυάλινο βλέμμα.
_ «Άαα... Το παιδί-φάντασμα, είχε πρόσωπο που α σ τ ρ α π ο β ο λ ο ύ σ ε !...», είπε..
Έπαθα σόκ!
Επαγγελματίας φωτογράφος ο κύριος, μου ανέλυσε με τεχνικούς όρους της φωτογραφίας ότι ο Απτόσογλου είχε ‘ευρυγώνιο φακό’ στα σκίτσα του, και ‘τραβούσε’ το θέμα απο πολύ κοντά, ώστε το κεντρικό πρόσωπο να γιγαντώνεται σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο!...
-------------
Και τώρα που σκέφτομαι ότι πήγα να βάλω το παιδί-φάντασμα για εικονίδιό μου, φρικάρω! Πόσο «χάλια» θα του φαινότανε το εικονίδιο, αυτού του ωραίου ανθρώπου
Δημοσίευση σχολίου
<< Home